RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARN STÄRKT AV ÖKADE SKATTEFÖRHOPPNINGAR (Direkt)

2017-09-13 16:33

STOCKHOLM (Direkt) Kronan tappade en aning, medan svenska räntor knappt rörde sig på onsdagen efter att SCB-statistik visat att BNP-tillväxten inte var fullt så stark som det första estimatet antytt. Dollarn fick en plötslig skjuts uppåt på eftermiddagen efter uppgifter om att Trump-administrationen ska presentera en skatteplan den 25 september.

Såväl europeiska räntor som Europabörserna visade små rörelser och vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 2 punkter till 0,41 procent, från svensk stängning på tisdagen, medan den svenska tioåringen stängde 1 punkt högre till 0,82 procent.

SCB:s andra beräkning av BNP-tillväxten för årets andra kvartal visade en ökning med 1,3 procent från kvartalet före och med 3,1 procent från ett år tidigare. Enligt det första estimatet ökade BNP 1,7 respektive 4,0 procent.

Statistiken var också svagare än analytiker hade räknat med. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades BNP ha stigit 1,5 procent respektive 3,8 procent.

Lager, investeringar och hushållens konsumtion var poster som har reviderats ned, medan bland annat utrikeshandeln reviderats upp.

Antalet arbetade timmar ökade med 0,3 procent, mot det initiala beskedet om +0,8 procent.

Tillväxten för 2015 och 2016 reviderades samtidigt upp.

Swedbanks ekonomer tyckte inte att dagens siffror bör påverka Riksbankens syn på svensk ekonomi, eftersom den övergripande bilden av svensk ekonomi är att tillväxtmomentum fortsatt är mycket starkt.

Nordea såg revideringarna som något "hökaktiga" eftersom enhetsarbetskostnaderna reviderades upp.

"Detta ger Riksbanken hopp om att inflationen stabiliseras på önskade nivåer", skrev Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, i en kommentar.

Tidigare på morgonen publicerade TNS/Prospera sin stora enkät som visade att inflationsförväntningarna stigit till 2,0 procent på ett års sikt, till 2,1 procent på två år och till 2,2 procent på fem års sikt (tidigare 1,7, 2,0 respektive 2,1).

Arbetsgivarna räknade med 2,4 procent inflation om fem år, upp från 2,0 i juni. Samtidigt tror dom att lönerna endast ska stiga med 2,7 procent, från 2,5 procent.

Torbjörn Isaksson, Nordea, såg uppgången på lång sikt som viktigast.

"Högre inflationsförväntningar är goda nyheter för Riksbanken. Nyckelfrågan är huruvida det kommer att hålla i sig. Om inflationen sjunker mot årsskiftet som vi och Riksbanken tror då kanske inflationsförväntningarna också sjunker. Detta kommer att hålla Riksbanken duvaktig ännu en tid", skrev han i ett kundbrev.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i sitt tal till unionen att euron är avsedda att vara en valuta för hela EU och påpekade att endast Storbritannien och Danmark har formella undantag, men vice ordföranden för EMU Valdis Dombrovskis mildrade samtidigt intrycket av tvång genom att twittra:

"Euroområdet bör vara öppet för alla länder."

För att underlätta inträdet i euron föreslog Jean-Claude Juncker ekonomiskt stöd för länder utanför EMU att komma ikapp ekonomiskt.

Vidare föreslog Jean-Claude Juncker att en finansminister för euroområdet bör tillsättas som kan agera när euroländer står inför recessioner eller kriser.

Likaså bör alla EU-länder delta i bankunionen, fortsatte han.

Brittisk arbetslöshet sjönk till 4,3 procent i juli, vilket var den lägsta nivån sedan andra kvartalet 1975 och lägre än förväntningarna på 4,4 procent.

Lönerna steg dock något mindre än väntat, vilket fick pundet att tappa.

Industriproduktionen i euroområdet ökade som väntat med 0,1 procent i juli och med 3,2 procent från juli i fjol.

Capital Ecopnomics skrev i en kommentar att trots den lilla uppgången i eurozonens industriproduktion i juli så bör en eventuell avmattning i sektorn under tredje kvartalet bli blygsam eftersom undersökningsdata fortfarande är stark.

USA-statistik på eftermiddagen visade att både PPI och kärn-PPI ökade snäppet mindre än väntat i augusti.

USA-räntornas reaktion på statistiken var begränsad, med tioårsräntan upp 1 punkt till 2,18 procent, medan dollarn på eftermiddagen stärktes till 1:1914 mot euron (1:1955) efter att tidigare ha handlats svagare. Mot yenen stärktes dollarn till 110:42 (109:95). Handlare hänvisade uppgången till att marknaden nu börjar tro att en skattereform verkligen kan bli av.

Kronan blev på onsdagen drygt 1 öre svagare till 9:55 mot euron och 4 öre svagare till 8:01 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -