SAAB
BEDÖMNING OM MÖJLIGA UBÅTSORDER STÅR FAST - UBÅTSCHEF (Direkt)

2017-08-31 10:16

STOCKHOLM (Direkt) Saabs bedömning från i våras om hur många ubåtar man kan sälja under de närmaste åren står fast.

Det säger Saabs ubåtschef Gunnar Wieslander till Nyhetsbyrån Direkt vid bolagets årliga ubåtsseminarium, som hölls i Stockholm på torsdagsmorgonen.

"Det har inte förändrats; det är vår avsikt", säger han om ambitionerna.

I mars sade Saabs vd Håkan Buskhe till Bloomberg News att försvarskoncernen siktade på att ta en fjärdedel av den för bolaget tillgängliga ubåtsmarknaden, som bedömdes vara cirka 40-50 nya ubåtar under de närmaste 10-15 åren, genom att teckna avtal med 3-4 länder.

"Offertläget är nu betydligt större än för ett år sedan. Vi är ganska aktiva på marknaden, och min fru önskar att hon kunde se mig lite oftare hemma", utvecklar Gunnar Wieslander, som dock inte vill svara på frågan om när han bedömer att en ny ubåtsbeställning kommer.

Han säger dock att det inte rör sig om decennier. Aktiviteten är hög från Saabs sida i både Polens och Nederländernas ubåtsupphandlingar, där konkurrenterna kommer från Tyskland (Thyssen Krupp Marine Systems) och Frankrike (Naval Group), låter Gunnar Wieslander förstå utan att vilja kommentera hur bolaget ligger till gentemot dessa.

Även från andra länder finns intresse, säger han utan att avslöja vilka länder det rör sig om.

Tror du att ni kommer att ha skrivit något avtal innan 2018 är slut?

"Jag går inte in på den spekulationen."

Jämfört med Saabs ubåtsseminarium för ett knappt år sedan har bolaget nu kommit längre med produktion av de två svenska A26-ubåtar som beställdes 2015 för 8,6 miljarder kronor, säger Gunnar Wieslander som svar på frågan om vad som hänt sedan senast. Båtarna ska sjösättas 2022, är ambitionen.

"Det andra är att vi märker att det finns en stor efterfrågan på marknaden, och vi har därför segmenterat den i tre [storleks-]klasser", säger han också.

Saab har länge sagt sig ha goda chanser i utländska ubåtsupphandlingar. Våren 2016 bedömde bolaget exempelvis att chanserna var goda i Nederländerna. Än så länge har dock inga kontrakt undertecknats - men Gunnar Wieslander är inte oroad över tidsutdräkten:

"Det är tunga processer. Systemen är av strategisk betydelse för länderna, så det tar ett bra tag att få igenom en sådan här förhandling. Det har alltid varit så, och kommer nog så att förbli."

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -