SALTX TECHNOLOGY
GOLDWIND-VÄRDET BETYDANDE ÄVEN MONETÄRT - VD (Direkt)

2017-08-28 13:33

STOCKHOLM (Direkt) Bedömningen från energiteknikbolaget Saltx Technology att projektet med det kinesiska vindturbinbolaget Goldwind har ett "betydande värde" avser även monetära termer och inte bara ur ett långsiktigt, strategiskt perspektiv.

Det säger Karl Bohman, vd för SaltX Technology, till Nyhetsbyrån Direkt.

Saltx Technology meddelade i fredags att man har tecknat ett avsiktsavtal med Goldwind om att utveckla och kommersialisera en lösning där det kinesiska företagets vindkraftsturbiner kombineras med Saltx energilagringlösning. Saltx aktie steg 36 procent och har fortsatt upp på måndagen.

I ett första steg ska parterna uppföra en demonstrationsanläggning som ska installeras och driftsättas andra halvåret 2018 i Peking. Värdet av projektet för Saltx kommer att bestämmas under konstruktions- och projekteringsfasen 2017, men uppskattas att vara "betydande", enligt pressmeddelandet.

Är det i monetära termer eller strategiska termer?

"Monetära."

Vem finansierar demonstrationsanläggningen?

"Det gör Goldwind."

När blir det intäkter för er del?

"Dels får vi betalt nu under förstudien när vi ska räkna, projektera och designa anläggningen. Sedan får vi betalt för genomförandet. Men det är egentligen inte det som är huvudsyftet med projektet - den stora potentialen är senare när Goldwind i sitt produkterbjudande kan inkludera och sälja lagring tillsammans med sina vindskraftslösningar".

Ni skriver att Goldwind i pilotprojektet vill visa att vindkraft och Saltx Enerstore-teknologi fungerar tillsammans i en storskalig anläggning. Råder det ingen tveksamhet alls kring om det fungerar?

"Vi är båda övertygade om att det kommer att fungera - frågan är snarare hur det fungerar", säger Karl Bohman och nämner att bolagen bland annat ska utvärdera om lösningen fungerar bäst på centrala kraftvärmeverk eller i mindre elnät, så kallade micro-grids.

"Det är ganska tidig fas för både oss och dem, men att tekniken fungerar råder inga tveksamheter kring".

Goldwind är inte särskilt stora utanför Kina. Av bolagets 38 installerade gigawattimmar är två i utlandet medan resterande del är på hemmamarknaden. Goldwind vill dock kunna exportera denna typ av lösningar och konkurrera med andra vindskraftsleverantörer som danska Westas och tyska Enercon, uppger Karl Bohman.

Saltx Technology genomför sedan tidigare andra pilotprojekt med exempelvis Vattenfall.

Hur ser ni på behovet av, och efterfrågan på, energilagring i det svenska elnätet?

"Problemet är att man får betala en stor elskatt när man ska lagra el, trots att det kommer från förnybart. Det sätter käppar i hjulet för den här typen av lösningar. Det måste ske någon typ av förändring och det kommer det säkert att göra. På EU-nivå behöver man få ordning på att inte behöva betala straffskatt på något som är väldigt bra för miljön", argumenterar Karl Bohman.

Saltx Technology är listat på First North.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


SaltX Technology Holdi... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -