SCANDI STANDARD
SPÅR SEKVENTIELL FÖRBÄTTRING EBIT OCH MARGINAL (Direkt)

2017-08-23 07:49

STOCKHOLM (Direkt) Scandi Standards rörelseresultat kommer fortsatt att påverkas negativt av en svagare utveckling än normalt i Sverige samt av fortsatta förluster i Finland, med vd räknar med att bolaget sekventiellt kommer att kunna uppnå en förbättring av rörelseresultatet och marginalen för den befintliga verksamheten under kommande kvartal.

Det framgår av delårsrapporten.

Manor Farm, som förväntas konsolideras den 28 augusti 2017, kommer att bidra positivt och tillsammans med åtgärder för att minska rörelsekapitalet bör detta innebära en förbättring av kassaflödet under andra halvåret, säger vd Leif Bergvall Hansen i rapporten.

Det justerade rörelseresultatet uppgick under andra kvartalet till 70,0 miljoner kronor jämfört med 74,3 miljoner andra kvartalet föregående år och 59,3 miljoner första kvartalet 2017.

Förutom effekterna av fågelinfluensan, som på koncernnivå uppgick till -13 miljoner kronor andra kvartalet, påverkades det justerade rörelseresultatet för den svenska verksamheten av en svagare efterfrågan på kylda produkter inom detaljhandeln. Försvagningen av efterfrågan berodde huvudsakligen på uppmärksamheten kring de förhöjda nivåerna av campylobacter.

Bolaget arbetar på att reducera nivåerna av campylobakter och är nu åter ner på för årstiden normala nivåer.

"Vi förväntar oss en successiv ökning av efterfrågan på kylda produkter och en förbättring av resultatet i Sverige", skriver bolaget.

Som tidigare kommunicerats närmar Scandi Standard sig full kapacitet i Sverige.

"Vi fortsätter därför att överväga olika möjligheter till långsiktig expansion, antingen vid vår huvudanläggning i Valla eller i en ny anläggning i södra Sverige. Vi räknar med att kunna ge mer information om detta senare i år", skriver Leif Bergvall Hansen.

I Danmark ökade det justerade rörelseresultatet med 35 procent jämfört med andra kvartalet föregående år, till följd av ett antal åtgärder.

Verksamheten i Norge visade en fortsatt stark utveckling med en ökning av nettoomsättningen med 6 procent. Det justerade rörelseresultatet förbättrades med 27 procent jämfört med andra kvartalet föregående år.

Scandi Standard minskade förlusten i Finland under andra kvartalet till under 10 miljoner kronor.

"Flera förbättringar uppnåddes, däribland en väsentlig ökning av förpackningskapaciteten. Vi är fullt fokuserade på att fortsätta arbetet med att uppnå förbättringar kvartal för kvartal", skriver vd.

Kassaflödet påverkades negativt i kvartalet av en ökning av rörelsekapitalet med 68,9 miljoner kronor, som främst berodde på situationen i Sverige. Investeringarna var däremot väsentligt lägre än föregående år och uppgick till 52,6 miljoner kronor jämfört med 93,8 miljoner andra kvartalet föregående år.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Scandi Standard - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -