ELEKTA
SATSNING PÅ UNITY BELASTADE EBITA - VD (Direkt)

2017-08-23 08:00

STOCKHOLM (Direkt) Elekta, vars ebita-resultat i det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret var klart svagare än väntat, har under perioden lagt ökade resurser på den kommande produkten Unity och gjort satsningar på mjukvaruutveckling i programmet Elekta Digital.

Det betonar bolagets vd Richard Hausmann i rapporten.

"Det har påverkat EBITA-marginalen, men samtidigt prioriterar vi det dagliga arbetet för att kontinuerligt förbättra våra processer och minska våra kostnader för att nå våra mål", heter det vidare i vd-ordet.

Längre fram i rapporten skriver Elekta att rörelsekostnaderna ökade "huvudsakligen" som ett resultat av investeringar i kommersialiseringen av Elekta Unity och Elekta Digital. Forskning och utveckling före aktivering av utvecklingskostnader uppgick till 338 miljoner kronor i kvartalet, upp från 284 miljoner kronor första kvartalet föregående år.

Elekta redovisade ett ebita-resultat före engångsposter på 187 miljoner kronor för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2016/2017 (166).

Analytikerna hade räknat med ett ebita-resultat exklusive engångsposter på 244 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning. Därmed var utfallet 23 procent under analytikernas förväntningar.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Elekta B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -