EU
VARJE EU-LAND FÅR AVGÖRA OM UTLÄNDSKA UPPKÖP SKA STOPPAS (Direkt)

2017-08-22 16:14

BRYSSEL (Direkt) Varje EU-land ska ha sista ordet själv om utländska, statsfinansierade uppköp av europeiska företag ska stoppas.

Det går förslaget ut på som Tyskland, Frankrike och Italien har framfört till EU-kommissionen, enligt EU-källor.

Kommissionen väntas den 13 september presentera sitt förslag till hur strategiska utländska investeringar i EU-företag ska granskas och eventuellt stoppas.

Åtgärderna är främst riktat mot statliga kinesiska företags uppköp i EU, samtidigt som EU-företags möjligheter till investeringar i Kina är begränsade.

Vid EU-toppmötet den 22-23 juni drabbade frihandelsvänner och protektionister samman om skyddet mot uppköp i känsliga sektorer ska ökas.

Tyskland, Frankrike och Italien stötte då på motstånd från Sverige och andra nordliga frihandelsvänner. Men denna gång anslöt sig också mindre sydeuropeiska länder till frihandelssidan. Det var länder som Grekland, Portugal och Malta som är i stort behov av utländska investeringar.

EU-ledarna enades till slut om att ge kommissionen i uppdrag att lägga ett förslag om att "analysera investeringar" från tredje land.

Inspelet från Tyskland, Frankrike och Italien inför kommissionens förslag vill inte ersätta nationella åtgärder med EU-åtgärder. I stället vill de tre länderna ha konsultationer inom EU vid uppköp som berör fler EU-länder.

Vidare ska varje EU-land ha sista ordet om ett uppköp ska stoppas. Länderna ska kunna ställa villkor för ett godkännande för investeringar från länder där europeiska företag inte behandlas lika.

EU-länderna ska också ha rätt att undersöka om uppköpen i känsliga sektorer sker marknadsmässigt, eller om förvärven får statliga stöd. Vad som är känsliga sektorer ska definieras senare, men högteknologi väntas räknas dit.

Ytterligare en del i det tysk-fransk-italienska förslaget är att EU-länderna ska underrätta kommissionen var sjätte månad om alla utländska investeringar. Och vartannat år ska kommissionen lägga fram en rapport vartannat år om läget, enligt de tre ländernas förslag.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -