RÄNTOR/VALUTOR
TREVANDE INLEDNING PÅ VECKAN INFÖR JACKSON HOLE (Direkt)

2017-08-21 06:22

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna avslutade förra veckan på svagt minus och Asienbörserna är blandade på måndagen, med bland annat Tokyo ned medan Hongkong är upp.

USA-räntorna handlas på något högre nivåer med den tioåriga statsobligationen 3 punkter upp till 2,20 procent från svensk stängning i fredags. Dollarn har sammantaget tappat något mot euron men stärkts lite mot yenen, men utvecklingen på måndagen är i stort sidledes.

Japanska räntor visar små förändringar och handeln i pund och australiendollarn är också trevande i veckans inledning.

Att chefsstrateg Stev Bannon lämnat Trump-administrationen skulle kunna öppna för ett mindre konfrontativt läge, men marknaderna är fortsatt skeptiska.

"Marknaderna tycks se administrationen som fortsatt bräcklig och dess förmåga att få igenom sin policy är fortsatt dämpad trots Bannons avgång", sade Masahiro Ichikawa på Sumitomo Mitsui Asset Management till Reuters.

Investerare är också i viss mån nervösa för ökade spänningar mellan Nord- och Sydkorea, då amerikanska och sydkoreanska trupper inleder en årliga gemensam militärövning på måndagen.

På torsdagen inleds Kansas City Feds årliga centralbankskonferens i Jackson Hole, i år med temat "Fostering a global economy". Bland annat ska Fed-chefen Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi ha anföranden på fredagen.

Fed-kommentarer i förra veckan tog inte bara upp frågan om den låga inflationen utan även att låga räntor, fortsatt uppgång på aktiemarknaderna och dollarns försvagning ger förhållanden som i sig kan tala för att gå vidare med räntehöjningar.

"Folk fokuserar på inflationen, men Feds protokoll visade att ledamöterna hade en utförlig diskussion om huruvida obligationsräntorna är för låga eller tillgångspriserna för höga. Om Yellen ifrågasätter marknadens stabilitet, så kommer marknaden att förvänta sig en stramare policy", sade Hiroko Iwaki på Mizuho Securities till Reuters.

Flera bedömare noterar samtidigt att såväl Yellen som Draghi kan väntas hålla sig till tidigare manuskript, och tonar ned möjligheten av nya vägledande policysignaler.

Det skulle därmed ge en viss andhämtning efter en turbulent politisk tid som påverkat marknaderna.

"Saker som har hänt har inte varit positiva för Trump-administrationen, så folk börjar tveka om hur han ska kunna få gjort framöver. Vi bidar vår tid i rådande intervall till vi får ny information", vilket sannolikt inte kommer från Jackson, sade Tom Tucci på CIBC World Markets till Bloomberg News.

Vad gäller ECB noterar många bedömare att det var i Jackson Hole för tre år sedan som Mario Draghi lade grunden för kommande kvantitativa lättnader, men att han inte vill föregå rådet i frågan om exitsignaler talar emot någon tydligare guidning denna gång, trots bättre tillväxt.

Under veckan riktas fokus för svensk del på torsdagen, med regeringens bedömning av budgetutrymmet vid Harpsundsmötet och ett anförande från vice riksbankschef Kerstin af Jochnick, det första signaleringstillfället efter sommaruppehållet.

Datamässigt kommer under veckan bland annat svensk arbetslöshet, EMU-PMI, tyska IFO-index och amerikansk orderingång.

               måndag kl 6.15 (fredag kl 16.15)
               ==================================
USD/SEK    8:1175  (8:1126)  EUR/USD    1:1754  (1:1745)
EUR/SEK    9:5413  (9:5277)  USD/JPY    109:24  (108:75)
Jp obl 2    -0,14   (-0,14)  Jp obl 10    0,04    (0,03)
Ty obl 2    -0,70   (-0,71)  Ty obl 10    0,41    (0,41)
US obl 2     1,31    (1,30)  US obl 10    2,20    (2,17)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -