NILÖRN
HOPPAS PÅ 20-PROCENTIG TILLVÄXT FÖR HELÅRET - VD (Direkt)

2017-08-21 15:23

STOCKHOLM (Direkt) Nilörn har som ambition att nå en omsättningstillväxt på 20 procent för helåret, det vill säga nära nivån det första halvåret.

"Målet är att hålla en 20-procentig omsättningsökning för helåret", säger Nilörngruppens vd Claes af Wetterstedt till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har valt att inte göra prognoser, men bedömningen är att det första kvartalet 2017 var starkare än vi räknat med även om det andra var svagare. Nu har vi tagit in nya kunder. Vi har bra flyt på marknaderna i Tyskland, i Skandinavien och i Italien", säger han.

"Det är ingen prognos, men vi har fått frågan om vad vi tror", fortsätter han.

Första halvåret ökade etikett- och förpackningsbolaget omsättningen med 21 procent, enligt rapporten. Första kvartalet var ökningen 33 procent, andra kvartalet bara 12 procent. En sen påsk låg delvis bakom den stora skillnaden mellan kvartalen.

Många kunder valde som väntat att lägga sina order i mars och april snarare än i maj. Det lyfte resultatet för det första kvartalet och med motsvarande tapp för det andra kvartalet.

Trots att samma fenomen har gått att se hos många bolag under den snart gångna rapportsäsongen gick kursen i Nilörn ned med 15 procent under måndagen. Och efter rapporten i maj för det första kvartalet var kursen upp i motsvarande omfattning.

"Jag kan tycka att den är en väldigt stark reaktion", säger Claes af Wetterstedt och framhåller att verksamheten fortfarande växer även om årets andra kvartal innebar en sekventiell inbromsning i tillväxttakten och en inte riktigt lika lönsam produktmix.

"Vi fortsätter att ta marknadsandelar även om vi gör det lite på bekostnad av marginalen", säger han.

I Storbritannien har han noterat "en viss försiktighet".

"Vi har haft en fin och stabil tillväxt i Storbritannien under det senaste året, men den tidigare extremt positiva trenden har gått ned", säger han och tillägger att han inte kan avgöra i vilken utsträckning det kan ha att göra med Brexit.

Desto större påverkan ser han från övergången till mer e-handel över hela Europa, med allt fler paket som behöver etiketter.

GRAF: Kursreaktion för Nilörngruppen efter rapportsläpp för första respektive andra kvartalet 2017.

Källa: Infront.

David Hässler +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Nilörngruppen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -