ELEKTA
LITET 1 KV I SKYMUNDAN FÖR UNITY - ANALYTIKER (Direkt)

2017-08-21 15:46

STOCKHOLM (Direkt) Strålbehandlingsbolaget Elektas första kvartal, för perioden maj till juli, är generellt sett ett mindre viktigt kvartal. Allt talar för att så kommer att vara fallet även för innevarande räkenskapsår 2017/2018.

Vid en titt på kvartalsomsättningens förväntade andel av helårets väntade omsättning ligger denna siffra på knappt 19 procent enligt SME Direkts sammanställning av tolv analytikers estimat inför rapporten för det första kvartalet 2017/2018.

Nettoresultatets andel av helårets förväntade nivå visar på ett ännu tydligare sätt Elektas baktunga intjäning under sitt kalenderår. Endast två procent av nettoresultatet för Elektas helår 2017/2018 väntas komma att genereras under det första kvartalet. Till skillnad från Elektas senaste fyra rapporter för det första kvartalet väntas årets nettoresultat visa vinst på sista raden.

Omsättningen i kvartalet väntas ligga på 2.148 miljoner kronor med ett justerat ebita-resultat på 244 miljoner kronor. Den av analytikerna alltid välbevakade orderingången väntas ha växt med 2,8 procent till 2.735 miljoner kronor. Justerat för valuta väntas tillväxten vara -5,1 procent.

Med lätta jämförelsesiffror under det första halvåret och med stöd från strålbehandlingssystemet Unity med MR-funktionalitet väntar sig Pareto en 10,5 procents tillväxt för 2017/2018, vilket placerar dem i översta delen bland analytikernas förväntningar, enligt SME Direkt. Dollarkursen väntas dock ge Elekta motvind.

Utanför resultatet riktas stor uppmärksamhet mot Unity inför den amerikanska strålbehandlingskongressen Astro, som i år går av stapeln i San Diego, USA under perioden 24-27 september. Nordea förväntar sig att Unity får ett godkännande i Europa under november 2017 följt av ett USA-godkännande från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA i mars 2018.

Morgan Stanley bedömer, till skillnad från Elekta och mer positiva analytiker kring Unity, att strålbehandlingssystem med MR-funktionalitet på medellång sikt är mer av en nischmarknad med kunder från de akademiska centren. Till skillnad från Elektas bedömning om 75 orders för Unity vid utgången av 2019 är Morgan Stanleys egen bedömning om ett basscenario på 53 enheter med ett intervall i sina estimat på 27-106 i ett bear- respektive bull-case.

Kepler Cheuvreux uppger att risken i Elektas prognos om 75 order på Unity vid utgången av 2019 ligger mer på uppsidan än på nedsidan. Kepler Cheuvreux bedömer i sin modell att 106 Unity säljs eller får en order vid april 2020.

Medan prisförväntningarna för Unity ligger mellan 8-10 miljoner dollar förväntar sig Morgan Stanleys analytiker att ett varaktigt pris kan ligga på 7 miljoner dollar. Bland konkurrensen inom strålbehandlingssystem med MR-funktionalitet finns vid sidan om Elektas system amerikanska Viewray. För potentiella konkurrenter som vill in på marknaden bedömer Morgan Stanley att det kan ta 3-5 år. Kepler Cheuvreux talar om ett högt pris för Unity. Utan ersättningskoder väntas det bli utmanande att driva systemet med lönsamhet. Ersättningskoder väntas kunna ta 2-3 år innan det kan bli aktuellt och väntas behöva stöd av studier.

Bilden kring Unity hos analytikerna är däremot splittrad då Kepler Cheuvreux talar om att strålbehandlingssystemet med MR-funktionalitet kan föra bolaget tillbaka till en innovationsmässig ledare på en oligopolmarknad.

Prognosen för 2017/2018 ligger på en ebita-marginal över 20 procent med en volymtillväxt jämfört med tidigare år. Nordea bedömer inför rapporten att Elekta kommer att upprepa sitt marginalmål, men samtidigt vara med vaga kring intäkterna.

Aktiekursens utveckling för Elekta låg under det första halvåret 2016 grovt sett i ett spann mellan 55 och 70 kronor med ett kortare undantag inför bokslutet för 2015/2016. Därefter handlades kursen uppåt i nästan ett år till en kurs strax under hundralappen. Sedan början på maj har aktiekursen tappat mark och handlades under rapportveckan runt 80-kronorsstrecket.

Graf: Elektas kursutveckling sedan årsskiftet 2015/2016

Källa: Infront

P/E-talet, beräknat för rullande tolv månader, har sedan det fjärde kvartalet 2014/2015 legat på klart högre nivåer än vad som har varit fallet under de senaste åren dessförinnan då det legat strax under 30 gånger. Inför rapporten för det första kvartalet har P/E-talet återigen tagit en vändning uppåt.

Graf: P/E-tal

Analytikernas rekommendationer för Elekta går fortsatt isär inför rapporten. Bland 12 analytiker rekommenderar 6 köp, 1 behåll och 5 sälj.

Medianriktkursen ligger på 86 kronor, runt 8 procent över rådande aktiekurs.

Rapporten väntas onsdagen den 23 augusti klockan 7.30 följt av en telefonkonferens klockan 12.00. Samma dag håller Elekta sin årsstämma på Moderna Muséet i Stockholm klockan 14.00.

Magnus Bernet +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Elekta B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -