RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTENEDGÅNG OCH SVAGARE DOLLAR AVSLUTAR VECKAN (Direkt)

2017-08-18 16:21

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjönk, med tyska räntor 1-3 punkter ned, börserna stod på minus och yenen stärktes på fredagen.

"Riskaversionen har höjts i spåren av attackerna i Spanien och oron för Trump", sade Michael Leister på Commerzbank till Reuters.

Terrordådet i Barcelona på torsdagen, som krävt minst 14 liv, bidrog i viss mån till börsnedgång och yenförstärkning.

Dollarn har samtidigt generellt tyngts på förnyad oro för Trump-administrationens förmåga att genomföra sin politik.

På torsdagen var uppgifter i svang om att chefen för det nationella ekonomiska rådet, Gary Cohn, skulle avgå, vilket dementerades av Vita huset. Veckan har också präglats av

Donald Trumps kommentarer om händelserna i Charlottesville, som lett till stor turbulens och bland annat lett till nedlagda policy- och industriråd.

"Med ett avtagande stöd för president Trump såväl inom som utanför Vita huset så kommer osäkerheten för den amerikanska politiska miljön väntas hålla ned dollarn vid dessa låga nivåer. Det är svårt att se någon annan inhemsk katalysator som ska motverka denna negativa faktor och driva dollarn högre i närtid", sade Viraj Patel på ING till Reuters.

Andra frågor som infrastruktur och skatteomläggning kommer därmed återigen i bakgrunden.

Däremot kan frågan om skuldtakshöjningen snart bli het igen. Enligt finansminister Steven Mnuchin är det avgörande att skuldtaket höjs före utgången av september.

Protokollet från det senaste FOMC-mötet indikerade att Fed är redo att avvakta med en påbörjad minskning av balansräkningen om osäkerhet runt detta skulle påverka marknaden allvarligt.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, upprepade på torsdagen att Fed bör vara tålmodiga med ännu en räntehöjning när inflationen fortfarande rör sig under målet, men sade också att minskandet av balansräkningen bör påbörjas "snart".

Nya ledtrådar om Feds riktning kan komma i samband med centralbankskonferensen i Jackson Hole i USA i slutet av nästa vecka, där Fed-chefen Janet Yellen ska tala om "Financial stability".

Även ECB-chefen Mario Draghi ska tala i Jackson Hole, och vid ett tyskt event på onsdagen.

Källor har för Reuters och Bloomberg News tonat ned förväntningarna om att ECB-chefen ska ge någon fingervisning om tidpunkten för en påbörjad exit av den expansiva policyn.

Danske Bank ser en del skäl för Mario Draghi att vara hökaktig nästa vecka. Deflationsriskerna har minskat och det starka tillväxtmomentumet har fortsatt. Mönstret i ECB:s tillgångsköp visar på svårigheter att genomföra programmet och Draghi brukar bland kollegor inta en mer hökaktig hållning.

Men argument för att vara duvaktig överväger ändå. Det viktigaste är att en hökaktig retorik riskerar att stärka euron och dämpa inflationsutsikterna. Ett annat är att hintar om framtiden skulle gå emot löftet i juli om att en omläggning av policyn ska övervägas (gemensamt i rådet) först "under hösten", och väcka kritik om hans ledarstil.

"En fortsatt duvaktig hållning skulle vara förenligt med ECB-protokollet från juli(mötet) som återigen indikerade att ECB:s exit från den extraordinära policyn kommer att bli mycket gradvis", skrev Danske Bank.

USA-räntorna sjönk på fredagen, med den tioåriga statsobligationen 5 punkter ned till 2,17 procent.

Att det preliminära Michiganindexet för augusti visade en klar uppgång till 97,6 i augusti jämfört med 93,4 i juli, mer än väntade 97,6, gav inget direkt avtryck på marknaden. Hushållen var framförallt mer optimistiska om framtiden, medan inflationsförväntningarna var stabila.

Svenska räntor sjönk 1-3 punkter medan kronan tappade marginellt mot dollarn och euron.

SCB rapporterade att industrins lagervolym sjönk med 1,3 procent under andra kvartalet, vilket är en input till nästa version av BNP andra kvartalet, som publiceras den 13 september. En vecka senare presenterar regeringen sin budget, och signaler om fokus i denna kan komma vid Harpsundsmötet nästa vecka.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -