PROGNOS
ARBETSLÖSHETEN 5,9% I JULI - SME (Direkt)

2017-08-18 14:33

STOCKHOLM (Direkt) Enligt SME Direkts prognosenkät väntas arbetslösheten i Sverige under juli ha uppgått till 5,9 procent, ej säsongsrensat.

Samma månad i fjol var arbetslösheten 6,3 procent, oförändrat från månaden före.

I juni steg arbetslösheten till 7,4 procent, från 7,2 procent i maj, vilket var under väntade 7,5 procent. Antalet sysselsatta ökade med 111.000 personer jämfört med motsvarande månad ett år tidigare.

I säsongsrensade termer väntas arbetslösheten ha stigit till 6,5 procent i juli, från oväntat låga 6,4 procent i juni (då väntades 6,6 procent).

SCB själva lyfter numera fram den säsongsrensade och utjämnade arbetslösheten som i juni låg kvar på 6,6 procent från föregående månad.

Swedbank räknar med att den säsongsrensade arbetslösheten stiger till 6,7 procent i juli, vilket främst ska ses som en rekyl på den ovanligt låga arbetslösheten i juni.

"Vi ser juninedgången som tillfällig och tror att arbetslösheten kommer tillbaka till samma nivå som i april-maj", säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Uppgången i arbetslösheten ska alltså inte ses som ett tecken på en avmattning, tvärtom ser Swedbank en mycket positiv utveckling på arbetsmarknaden.

"Sysselsättningen visar en väldigt styrka och ökar drygt 2 procent i årstakt. Vi ser dock framför oss att det blir svårt att hålla uppe de tillväxttalen eftersom bristen på arbetskraft är mycket stor. Det blir svårare och svårare för arbetsgivarna att hitta rätt kompetens", säger Knut Hallberg.

Han säger att den utbredda och allt större bristen på arbetskraft också talar för att löneökningarna kommer att börja stiga.

I KI-barometern var index för företagens

anställningsplaner (säsongrensat i hela näringslivet) upp till 23 i juli, från 18 i juni. Det är den högsta nivån sedan början av 2011.

I Silf/Swedbanks PMI-enkät sjönk sysselsättningsindex för tillverkningsindustrin till 57,6 i juli från 60,7 i juni. Motsvarande index för tjänstesektorn steg till 56,4 från 55,4.

Riksbanken räknade i sin penningpolitiska rapport i juli med att den säsongsjusterade arbetslösheten skulle sjunka till i genomsnitt 6,64 procent under det andra kvartalet, från 6,70 procent andra kvartalet.

SCB publicerar arbetslöshetsstatistiken för juli torsdagen den 24 augusti, klockan 9.30.

Bild: prognossammanställning

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

André Hagberg

SME Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -