RÄNTOR/VALUTOR
FORTSATT RÄNTEUPPGÅNG, STARKARE DOLLAR (Direkt)

2017-08-16 16:23

STOCKHOLM (Direkt) Veckans trend med stigande räntor och starkare dollar fortsatte på onsdagen, som hade fokus på Fed-protokollet. Tyska räntor var 1-2 punkter upp.

Den andra beräkningen av BNP i euroområdet visade en tillväxt på 0,6 procent under kvartalet jämfört med första, i linje med snabbestimatet. Nederländerna hade den bästa utvecklingen med +1,5 procent.

"Återhämtningen är starkare, bredare och visar sig återigen motståndskraftig mot externa chocker. ECB kan låta förtroendeingivna i sitt antagande att inflationen verkligen kommer att stiga, kanske inte så snabbt som önskat, men data är på deras sida", sade Frederik Ducrozet på Banque Pictet till Bloomberg News.

Mer hökaktiga ECB-besked kan dock låta vänta på sig.

Euron tappade till under 1:17-nivån mot dollarn, där bidragande var uppgifter till Reuters att Mario Draghi vid sitt anförande vid Jackson Hole-konferensen den 25 augusti inte kommer att leverera något nytt policybudskap.

Jackson Hole-konferensen ses annars som ett bra forum för att hinta policyförändringar. Under 2014, den senaste gången ECB-chefen medverkade, lade Draghi grunden för ECB:s kommande kvantitativa lättnader, vilket lett till spekulationer om något liknande guidning i år.

Men enligt källorna vill inte ECB-chefen förekomma diskussioner i rådet under hösten om policyförändringar, och ECB ska även ha blivit lite bränd av den kraftiga reaktionen i spåren av Draghis kommentarer i Sintra i slutet av juni.

"Förväntningar om att detta kommer att bli ett stort penningpolitiskt tal är fel", sade en källa.

Pundet fick en tillfällig skjuts till över 1:29-nivån mot dollarn i spåren av arbetsmarknadsdata som visade lägre arbetslöshet och högre löneökningstakt än väntat. Arbetslösheten på 4,4 procent är den lägsta sedan 1975, medan löneökningarna exklusive bonus steg till 2,1 procent.

Bedömare noterade samtidigt att lönerna fortsatt ökar mindre än priserna, vilket tynger konsumenterna.

"Den fortgående anemiska lönetillväxten stärker argumentet för Bank of England att avhålla sig från en räntehöjning i närtid, särskilt givet en kämpande ekonomi och stor osäkerhet i utsikterna", sade Howard Archer, rådgivare till EY ITEM Club, till Reuters.

Dollarn stärktes till 110:75 mot yenen. USA-räntorna steg något, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt upp till 2,27 procent.

Bostadsbyggandet i USA sjönk 4,8 procent i juli, jämfört med månaden före, väntat var uppgång om 0,4 procent. De mer volatila flerfamiljshusen var ned 15,3 procent under månaden. Statistiken gav inget direkt avtryck på marknaden.

Onsdag kväll publiceras protokollet från FOMC-mötet i juli, och marknadens fokus ligger på ledtrådar kring kommande räntehöjningar samt hur Fed ska minska sin balansräkning.

"Den troligen mest marknadspåverkande diskussionen kommer att bli runt inflationen. Det kommer att bli intressant att se om att det har getts lite mer utrymme i kommittén" för att erkänna oro för den låga inflationen, sade Michael Hanson på TD Securities till Bloomberg News.

Raphael Bostic, chef för Federal Reserve i Atalanta, sade att han är oroad över att inflationen inte tar fart trots en mycket stark arbetsmarknad, vilket trotsar modellerna.

"Så om vi inte ser denna typ av (uthållig) inflation, så är min uppfattning att vi bör vara lite försiktiga och inte agera högröstat i någon riktning. Låt och vänta och se", sade han.

Svenska räntor visade små förändringar medan kronan tappade 1 öre till 8:11 mot dollarn men stärktes marginellt till 9:49 mot euron. I stort är därmed kronförstärkningen mot euron i spåren av juli-KPI på tisdagen intakt.

TNS Prosperas "lilla" enkät visade på stigande inflationsförväntningar hos penningmarknadens aktörer.

Inflationen väntas vara 1,8 procent om ett år, 2,0 procent om två år och 2,1 procent om fem år, vilket är en tiondel högre på alla tidshorisonter. Det är också första gången sedan början av 2013 som de räknar med en inflation över Riksbankens mål på fem års sikt.

Undersökningen genomfördes den 2-15 augusti. Den 15 augusti rapporterade SCB att inflationen i juli blev högre än vad både analytiker och Riksbanken räknat med, med KPIF-inflationen över 2 procent för första gången sedan december 2010. Nästa stora inflationsenkät, som även inkluderar arbetsmarknadens parter, publiceras den 13 september.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -