NEW YORK
SVAGT UPPÅT, FOKUS PÅ TRUMP OCH FED, S&P500 +0,1% (Direkt)

2017-08-16 22:12

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i New York stängde något högre på onsdagen. Kvällens fokus låg på upplösandet av Donald Trumps råd och protokollet från Feds senaste möte.

Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500-indexet var upp 0,1 procent till 22.025 respektive 2.468, medan tekniktunga Nasdaq avancerade 0,2 procent till 6.345.

Sektorvis var råvaror ledande inom S&P medan oljerelaterade bolag hade sämst utveckling för dagen.

Priset på olja såg lägsta nivåer på cirka tre veckor. Samtidigt handlades metaller allt högre. Exempelvis stack zinkpriset ut med en uppgång på London Metal Exchange till över 3.000 dollar per ton till sin högsta nivå sedan 2007, i spåren av ett ihållande underskott i metallen. Bland basmetallrelaterade bolag lyfte Freeport-Mcmoran 5,7 procent.

Kvällens fokus var riktat mot upplösandet av president Donald Trumps strategi- och policyråd samt hans industriråd. I veckan har flera medlemmar valt att lämna de båda råden, i protest mot att presidenten inte tydligt nog tagit avstånd från rasism och vit makt-rörelsen efter händelserna i Charlottesville under helgen.

"Som våra medlemmar sagt individuellt under de senaste dagarna så finns det absolut ingen plats för intolerans, rasism och våld i det här landet, de är en skymf mot de amerikanska kärnvärdena", skrev strategi- och policyrådet i ett meddelande.

Bland enskilda aktier noterades Target, USA:s näst största lågpriskedja, för uppgångar om 3,6 procent i spåren av rapport. Gordon Haskett höjde rekommendationen för aktien till behåll från tidigare sälj.

Bioteknikbolaget Biogen var upp 2,1 procent hjälpt av att Goldman Sachs lade till aktien på sin lista över särskilda köpcase, den så kallade Conviction Buy List.

På makrofronten sjönk bostadsbyggandet i USA oväntat 4,8 procent i juli, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 1.155.000 bostäder. Väntat var en ökning med 0,4 procent till en årstakt på 1.220.000 bostäder, enligt Bloomberg News enkät.

Protokollet från FOMC-mötet 25-26 juli visade att majoriteten av Fed-medlemmarna spår att inflationen kommer stiga gradvis till målet om 2 procent. Flera ledamöter uttryckte dock oro för att inflationen kan komma att ligga under målet längre än tidigare väntat.

Dollarn tappade efter protokollet offentliggjorts. Fed uppfattades som duvaktigt. Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 4 punkter lägre till 2,23 procent.

Sofia Hederstierna +46 8 5191 7921

Nyhetsbyrån Direkt


Freeport-McMoRan - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -