MEDICOVER
"SJUKHUSET I POLEN ÄR SYSTEMKRITISKT" - VD (Direkt)

2017-07-28 16:15

STOCKHOLM (Direkt) Medicover backade på Stockholmsbörsen efter fredagens kvartalsrapport trots att bolaget med råge uppfyllde sitt finansiella tillväxtmål.

Den organiska försäljningstillväxten var 12,2 procent, något som kan ställas mot det långsiktiga finansiella målet om 9-12 procents tillväxt.

Medicover, som noterades på Stockholmsbörsen den 23 maj, sysslar med vård och diagnostik och består av de två divisionerna Healthcare och Diagnostics. Sett till omsättning är segmenten ungefär lika stora och verksamheterna bedrivs i en rad östeuropeiska länder, däribland Polen som stod för 82 procent av omsättningen i divisionen Healthcare i bolaget 2016.

Ett möjligt orosmoln för investerarna är att den polska regeringen just nu genomför finansieringsreformer till förmån för offentliga sjukhus, vilket kan äventyra bolagets sjukhus i Warszawa.

Sjukhusets intäkter kommer främst från den privata sektorn, men en knapp fjärdedel är offentlig finansiering. Intäktsströmmarna är dock lätta att ställa om, menar vd Fredrik Rågmark. Den polska verksamheten kan fokusera helt på den privata sidan om det skulle bli nödvändigt.

"Om vi tappar är vi tillbaka inom tolv till 18 månader, så det är bara omställningskostnader under just den perioden", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Dessutom tror inte Fredrik Rågmark att sjukhuset kommer mista den offentliga finansieringen.

"Vi är ett systemkritiskt sjukhus. Man kan inte bara lägga ner. Det finns inget annat sjukhus i närheten, så dödligheten går upp om vi inte är med", säger vd:n.

Medicover redovisade ett resultat efter skatt på 2,3 miljoner euro för det andra kvartalet 2017 (-1,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 euro (-0:02).

Rörelseresultatet blev 5,7 miljoner euro (1,6) och rörelsemarginalen var 4,0 procent (1,3).

Nettoomsättningen uppgick till 142 miljoner euro (124).

Graf: Medirätt sedan börsnotering 23 maj

Källa: Infront

Martin Nilsson +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Medicover B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -