ASTRA ZENECA
SÄNKTA RIKTKURSER I SPÅREN AV MYSTIC-MISSLYCKANDE (Direkt)

2017-07-28 11:41

STOCKHOLM (Direkt) Astra Zeneca har fått se sina riktkurser sänkta efter torsdagens besked om att Mystic-studien för kombinationsbehandlingen med Imfinzi och tremelimumab inte uppnådde sina primära mål. Astra Zeneca föll med hela 15 procent till 471:80 kronor på Stockholmsbörsen på torsdagen.

                         Riktkurs          Rekommendation
---------------------------------------------------------------
Barclays                 63£(55£          Övervikt
Carnegie                 672kr(550kr      Köp
Credit Suisse            50£(47£          Neutral
Handelsbanken            67$(63$          Minska(Öka
Kepler Cheuvreux         52£               Köp
Morgan Stanley           56£(47£          Övervikt(Jämvikt
Nordea                   579kr(527kr      Behåll
SEB                      565kr(480kr      Behåll

* SEB sänker efter torsdagens besked kring Mystic sannolikheten för ett godkännande inom den berörda lungcancerindikationen till 25 procent från tidigare 55 procent. Trots att Astra Zeneca även presenterade positiva studieresultat bedömer SEB att investerarna kommer att ifrågasätta läkemedelsbolagets förmåga att utveckla nya läkemedel.

Bedömningen från SEB är att kombinationsbehandlingen med Imfinzi och tremelimumab vid 2020 kommer att nå en försäljning på cirka 400 miljoner dollar motsvarande 1,5 procent av Astra Zenecas totala försäljning vid tidpunkten. Imfinzi som monoterapi väntas då omsätta runt 1 miljarder dollar motsvarande 3,9 procent av omsättningen 2020.

* Handelsbanken har tagit bort Mystic-indikationen från sin värderingsmodell och sänkt sina vinstprognoser för perioden 2017-2019 med 0-13 procent. Banken har blivit försiktigt positiva till Astra Zeneca-aktien med bedömningen att det finns utsikter för aktien att återhämta sig från "nuvarande pressade nivå". Nästa viktiga händelse för Astra Zeneca uppger Handelsbanken vara kommentarer från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för läkemedelskandidaten acalubrutinib mot blodcancer.

* Nordea har sänkt sina estimat för resultatet per aktie med 5-10 procent för perioden efter 2018. För Mystic-indikationen sänks sannolikheten för en lansering till 65 procent från tidigare 80 procent.

De positiva studiebeskeden från Flaura kring Tagrisso stödjer Nordeas syn på att läkemedlet kan komma att nå en försäljning på 3-4 miljarder dollar, vilket är under Astra Zenecas egen bedömning om att läkemedlet har möjlighet att nå en årsförsäljning på över 4 miljarder dollar. Banken ser en lång väg för aktiekursen att återhämta sig trots potential för uppköpsspekulationer.

* Carnegie har sänkt sin bedömning för att Imfinzi godkänns som monoterapi till 15 procent från tidigare 90 procent. Som kombinationsbehandlingen med Imfinzi och tremelimumab, enligt Mystic-indikationen, sänks sannolikheten till 10 procent från tidigare 60 procent. För kombinationen Infinzi och tremelimumab i huvud och nacke samt urinblåscancer sänks sannolikheten till 30 procent från tidigare 50 procent. Den riskjusterade kombinationsbehandlingens försäljningen skruvas ned till 1,8 miljarder dollar från 4,2 miljarder dollar vid 2020 i Carnegies estimat.

* Carnegie spår att aktien kommer att vara svag på kort sikt men ser potential på uppsidan när fokus vänds tillbaka mot den långsiktiga tillväxtpotentialen i portföljen och kortsiktiga tillväxtmöjligheter som Flaura-studien med Tagrisso och Pacific-studien med Infinzi.

Paretos analytiker Peter Östling, med säljrekommendation, förväntar sig inte göra några större förändringar i sina estimat under åren 2017-2019 utan ser den största effekten i sina långsiktiga estimat. Det kan enligt Peter Östling få påverkan på det så kallade terminalvärdet i värderingsmodellen.

Peter Östling kommer att göra en sänkning av de långsiktiga estimaten för Infinzi och sänka sannolikheten för att läkemedlet når marknaden. Vidare frågar sig Peter Östling om han kommer att behålla sin säljrekommendation efter Mystic-beskedet.

"I och med resultaten från Mystic har ju hela Pascal Soriots försvar i samband med försöket till övertagande av Pfizer 2014, fallit. Det som nu kan agera kudde i värderingen är om eventuella köpare kommer krypande igen", skriver Peter Östling i ett e-mail till Nyhetsbyrån Direkt och nämner Gilead Sciences eller Allergan som tänkbara intressenter.

* Morgan Stanley förväntar sig att de kommande studieresultaten i Astra Zenecas forskningsportfölj kommer att ge mer stegvisa möjligheter i väntan på en potentiell återhämtning i samband med de fullständiga Mystic-resultaten presenteras under det första halvåret 2018.

Torsdagens besked kring Mystic från Astra Zeneca har fått Morgan Stanley att ta bort möjlig framtida försäljning för Imfinzi i första linjens behandling av lungcancer.

För att Morgan Stanley ska bli köpare av Astra Zeneca vill de se en ökad tillväxt för Lynparza och Imfinzi under de kommande kvartalen samt en fortsatt tillväxt för Tagrisso, en snabbare och starkare marginalåterhämtning efter 2018 samt studieresultat från bland annat de avlutande Mystic-resultaten.

* Credit Suisse uppger att Mystic-resultaten riskerar 3:30 pund av värderingen för Astra Zenecas aktie. Efter beskedet sänker investmentbanken sin förmodade toppförsäljning för kombinationsbehandlingen Imfinzi och tremelimumab till 3 miljarder dollar vid 2020 från tidigare 4 miljarder dollar från 2018. Sannolikheten att nå marknaden ligger kvar vid 40 procent.

För Imfinzi i Pacific-indikationen sätter Credit Suisse fortsatt en 90 procents sannolikhet att nå marknaden och en toppförsäljning på 2 miljarder dollar. För Tagrisso i Flaura-indikationen höjs sannolikheten för att nå marknaden till 60 från tidigare 40 procent. Toppförsäljningen väntas uppgå till 2 miljarder dollar, vilket är grovt sett hälften av Astra Zenecas egna förväntningar på Tagrissos årliga toppförsäljning.

Magnus Bernet +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -