INTRUM JUSTITIA
SIFFROR 2 KV I SKYMUNDAN LINDORFF - ANALYTIKER (Direkt)

2017-07-24 13:35

STOCKHOLM (Direkt) Kredithanteringsföretaget Intrum Justitias underliggande siffror för det andra kvartalet väntas bli odramatiska. I fokus ligger sammanslagningen med Lindorff som skedde under juni.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför tisdagsmorgonens rapport.

Enligt SME Direkts konsensusprognos väntas Intrum Justitia redovisa ett rörelseresultat om 869 miljoner kronor för det andra kvartalet (jämfört med 876 miljoner pro forma för det andra kvartalet 2016). Intäkterna väntas ha summerat till 3.040 miljoner kronor (2.565).

"Att kombinera siffrorna från Intrum Justitia och Lindorff är lite komplext eftersom de båda bolagen har olika sätt att redovisa", skriver Nordea i en analys där banken vidare räknar med ett andra kvartal som fyllts av engångsposter relaterade till sammanslagningen.

Nordea räknar samtidigt med att investerare kommer att vara otåliga och snabbt kommer att vilja se framsteg i integreringen av de två skuldhanteringsbolagen.

Såväl Nordea som Handelsbanken framhåller att de senaste månadernas svaga kursutveckling indikerar att huvudfokus på aktiemarknaden ligger på leverans av uppsatta synergier.

Handelsbanken bedömer att den svaga kursutvecklingen kommit till följd av de "oväntat stora eftergifterna för att få godkännande till sammanslagningen från EU-kommissionen" och anser att bolaget nu måste bevisa att de som haft sina tvivel på affären har fel.

"Eftergifterna drog bort 30 procent av de förväntade kostnadssynergierna", påpekar Handelsbanken även i analysen medan Intrum Justitias underliggande utveckling under det andra kvartalet förväntas ha varit "odramatisk".

Före årsskiftet behöver det ingås försäljningsavtal av Lindorffs totala verksamheter i Danmark, Estland, Finland och Sverige samt Intrum Justitias totala verksamhet i Norge för att lösa de konkurrensproblem som EU-kommissionen har funnit. Enheterna som ska avyttras hade ett ebitda-resultat på omkring 600-650 miljoner kronor under 2016 och SME-förväntan pekar mot försäljningsmultiplar runt 10 gånger ebitda.

Intrum Justitias halvårsrapport väntas klockan 7 på tisdagen med rapportkonferens två timmar senare.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -