BRAVIDA
HÖG TILLVÄXT, LÄGRE MARGINAL VÄNTAS - ANALYTIKER (OMS) (Direkt)

2017-07-24 16:29

(Omsändning: Nyheten skickades första gången den 24 juli)

STOCKHOLM (Direkt) Bravida väntas ha ökat sin omsättning med 15 procent, varav 3,5 organiskt, under det av påskeffekten hämmade andra kvartalet, efter 20 procents tillväxt varav 12 procent organiskt i det första kvartalet.

Det framgår av SME:s konsensus. Hur mycket kalendereffekten bidrar är enligt vad SHB skriver i en förhandskommentar svårt att förutse inför det andra kvartalet, men ett mått på nuvarande starka efterfrågan syns i Nordeas förhandskommentar: banken väntar sig att den underliggande organiska tillväxten var 7-8 procent i det andra kvartalet, varav 3 procent väntas rapporteras.

Den höga försäljningstillväxten väntas dock till stor del ätas upp av lägre marginal, och av en väntad försäljningstillväxt på mer än en halv miljard kronor tror analytikerna att bara 13 miljoner kronor har runnit ned till rörelseresultatraden.

"Kalender- och mixeffekter samt förvärvet av Oras kommer troligen att hålla tillbaka den justerade ebitmarginalen", skriver Nordea om det och förutspår 5,6 procents marginal, vilket är 0,4 procentenheter lägre än i fjol. SHB påpekar att Bravida under kvartalet, liksom i det första kvartalet, startade en stor mängd nya projekt och väntar sig att det har pressat marginalerna.

Enligt SME Direkt ligger konsensusförväntningen på justerad ebitmarginal på 5,5 procent (6,0), med störst marginalminskning i Norge, från 6,3 till 5,1 procent.

Den mixeffekt Nordea nämner härrör från en ökande andel installationer på bekostnad av den mer lönsamma serviceverksamheten. Detta nämndes i Bravidas senaste rapport som en något lönsamhetshämmande faktor.

Nordea väntar sig vidare fortsatt stark orderingång, att stödja den organiska tillväxten under resten av året och även nästa år.

"Den nuvarande bristen på installationskapacitet borde innebära en möjlighet för Bravida att driva tillväxt och höja sina marginaler genom prishöjningar", skriver banken. Konsensus ligger för närvarande på drygt 6 procents organisk tillväxt i år och omkring 4 procent per år 2018-2019. SHB skriver angående detta och den nuvarande höga marknadsaktiviteten att Bravida är sencykliskt och bör kunna åtnjuta hög efterfrågan under flera års tid framöver.

Av fem analytiker som lämnat bidrag till SME-konsensus har fyra köpråd (Nordea och SHB finns bland dem) och en har en neutral rekommendation.

Bravidas rapport publiceras klockan 13.00 den 25 juli, med efterföljande webbsänd rapportpresentation klockan 15.00.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Bravida Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -