BÖRSEN
ÄNNU EN DAG MED KYLIGA RAPPORTREAKTIONER, OMXS30 -0,8% (Direkt)

2017-07-20 17:42

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen förlängde veckans nedåtgående trend på torsdagen. Återigen fick flera storbolagsrapporter ett kyligt mottagande, däribland Nordea, Telia, ABB och SSAB. Boliden utgjorde ett av undantagen.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,8 procent lägre på 1.598 och på Stockholmsbörsen hade aktier för nästan 23 miljarder kronor bytt ägare.

I första hand kvartalsrapporterna präglade utvecklingen, men även den europeiska centralbanken fanns med i nyhetsflödet. Styrräntan lämnades som väntat oförändrad men euron stärktes ansenligt i samband med den efterföljande presskonferensen. Börsindex försvagades ytterligare på eftermiddagen när det blev känt att den särskilda utredaren Robert Mueller nu även ska titta på president Trumps affärsverksamhet.

I Nordeas rapport tyngde högre kostnader och svagare räntenetto. Banken skjuter också upp den infekterade frågan om en eventuell flytt av huvudkontoret till september, när bilden kring skandinaviska länders eventuella deltagande i EU:s bankunion kan ha blivit tydligare. Nordea föll 5,2 procent på sin rapport.

Telias ebitda-resultat före engångsposter var svagare än förväntat i kvartalet och marginalen i Sverige överraskade på nedsidan. Rapporten ackompanjerades av rubriker om att Telia kommer att göra sig av med personal i den svenska verksamheten och det ansågs inte var något styrketecken. Aktien backade 2,8 procent till 38:95 kronor.

Även Telias sektorkollega Millicom backade efter rapport, ned nästan 5 procent.

SSAB:s rörelseresultat var klart högre än väntat, främst tack vare den europeiska verksamheten, och aktien inledde uppåt men mattades efterhand. Det svenska stålbolaget räknar med att leveranserna under tredje kvartalet blir något lägre än under andra kvartalet. Aktien stängde runt 4 procent lägre.

ABB:s rapport blev en blandad historia där vissa inslag överträffade förväntningarna medan andra bommade. Marknadens bedömning var att det negativa vägde tyngre och aktien sjönk 3 procent.

Inte heller Saab kunde försvara sig mot säljarna, börsvärdet reducerades med 5,5 procent efter rapporten.

Bolidens resultat i det andra kvartalet var betydligt bättre än vad analytikerna hade räknat med och aktien var med råge starkast inom OMXS30 genom en kursuppgång på nästan 5 procent. Bolagets vd Lennart Evrell hänvisade främst till en stark produktion och passade på att föra upp bolagets starka balansräkning på agendan.

"I övrigt kan ju aktieägarna fundera på skuldsättningsmålet om 20 procent som vi är på väg mot - vad kommer Boliden att göra med utdelningen? Jag har ingen kommentar till det. Men många spekulerar i större återföringar, men det är ju en styrelsefråga", sade han till Direkt.

Bland övriga rapportvinnare hittades HMS Networks, upp drygt 9,4 procent, och kasinobolaget Evolution Gaming med ett avancemang på 3,6 procent. Den senare har nu stigit med hela 84 procent sedan årsskiftet.

Fingerprint Cards steg 1,5 procent och biometriaktien har därmed stigit 6 procent under veckan inför fredagens rapport.

Probi sjönk ytterligare drygt 8 procent efter onsdagen rapportutlösta fall på nästan 22 procent. Rekylen i probiotikabolaget kommer efter en uppgång på flera hundra procent under de senaste åren.

Graf: OMXS30 intradag

Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Trelleborg B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Gränges - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

HMS Networks - I dag

{point.key}

Probi - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -