RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, REKORDHÖGT IFO-INDEX (Direkt)

2017-06-26 11:14

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjunker på måndagen, med tyska räntor 1 punkt ned och italienska upp till 4 punkter lägre efter en italiensk bankräddning i helgen. Dollarn stärks mot yenen men går sidledes mot euron. Börserna är upp och oljan återhämtar sig långsamt med Brent runt 47 dollar per fat.

Sett till utvecklingen över den svenska långhelgen har såväl Europa- som USA-räntorna gått i stort sidledes, medan dollarn tappat, med dollarindex ned 0,2 procent.

PMI kom överlag in något under förväntningarna under fredagen, med det kombinerade EMU-PMI ned till 55,7 från 56,8, och tyska dito ned till 56,1 från 57,4. Tjänstesektorn dämpades medan industrin gick bättre.

På måndagen steg däremot tyska IFO-index till rekordhöga 115,1 i juni från 114,6 föregående månad, väntat var 114,5.

IFO konstaterade att den privata konsumtionen fortsatt är den centrala drivkraften och ser en BNP-ökning på 0,7 procent andra kvartalet. Utsikterna för euroområdet ser bättre ut vilket kan ge ytterligare skjuts åt exporten.

Capital Economics skriver att det finns flera skäl att ta utfallet med viss skepsis. Indexets förhöjda nivå har inte materialiserats i lika hög BNP-tillväxt, och hårda data över industriproduktion och order har visserligen förbättrats, men inte betydligt. PMI indikerar också en BNP-tillväxt på stabila 0,6 procent.

"Men tillståndet i den globala efterfrågan och det mycket starka läget på den tyska arbetsmarknaden indikerar båda att den tyska återhämtningen kan få ökad fart kommande månader", skriver Capital Economics.

USA-räntorna stiger något i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen på 2,16 procent.

En del Fed-ledamöter, som inte röstar i FOMC i år, har varit ute och talat under den svenska långhelgen.

John Williams, Fed-chef i San Francisco, vill se fortsatt gradvisa räntehöjningar och räknar med att inflationen kommer stiga mot bankens mål på 2 procent i takt med att arbetslösheten rör sig nedåt.

"En del särskilda övergående faktorer har dragit ned inflationen. Men då en del av dessa faktorer nu försvinner, och då ekonomin går bra, så tror jag att vi ska nå vårt inflationsmål på 2 procent någon gång nästa år", sade han.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade också att de bör fortsätta med gradvisa räntehöjningar eftersom den amerikanska ekonomin nu står stabilt och menade att hennes syn på ekonomin inte har ändrats trots en allt svagare inflation de senaste månaderna. Hennes slutsats är inte att denna nedgång återspeglar dämpad efterfrågan, och det skulle krävas en skarp nedgång för att hon skulle motsätta sig en ny höjning.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, anser samtidigt att avsaknaden av inflationstryck innebär att Fed bör vara tålmodiga. Han har inte sett några skäl att höja räntan efter att senaste tidens prisdata spätt på osäkerheten om inflationen kommer nå Feds mål.

James Bullard har en särställning i Fed då han endast sett behov av en höjning till av räntan.

Fed-ledamöterna Robert Kaplan (Dallas), Patrick Harker (Philadelphia) och Charles Evans (Chicago), som alla är röstande i FOMC i år, har på senare tid flaggat för att det kan vara lämpligt att avvakta med en ny räntehöjning och invänta mer tecken på att nedgången i inflationen varit tillfällig.

"Detta tycks bekräfta vår prognos om en paus i Feds åtstramningscykel; vi väntar oss att nästa räntehöjning kommer i december. Men i september kan Fed besluta om att gradvis börja med en neddragning av balansräkningen, och detta har också signalerats i olika Fed-tal", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Republikanerna har tagit fram ett nytt hälsovårdsförslag som ska ersätta Obamacare, men det är fortsatt oklart om detta kan komma upp till omröstning denna vecka, innan kongressen går på semester.

Ett skäl till att Trumpadministrationen inte kunnat fullfölja planer på skattesänkningar och stimulanser har varit att hälsovårdsförlaget ska drivas igenom först.

"Marknaden har i mycket gett upp vad gäller att en rad viktigare amerikanska planer ska passera kongressen i år, så en försening av hälsovårdsförslaget skulle inte komma som en överraskning. Men det finns utrymme för en positiv effekt på dollarn om förslaget verkligen skulle gå igenom", sade Koji Fukaya på FPG Securities till Reuters.

Pundet har stärkts cirka 0,5 procent till 1:2740 mot dollarn. Vid EU-toppmötet under midsommar höll premiärminister Theresa May fast vid uppfattningen om en hård brexit, då landet lämnar inre marknaden. Hon presenterade också ett förslag om

EU-medborgares rättigheter i Storbritannien, som nu ska granskas och jämföras mot EU27:s eget förslag. Den spontana reaktionen från EU-håll var reserverad.

Samtidigt pågår förhandlingarna mellan Tories och nordirländska DUP om att bilda en ny regering, och enligt BBC väntas en uppgörelse vid lunchtid på måndagen.

Svenska räntor handlas 1 punkt ned medan kronan går sidledes på måndagen. Sedan tidig svensk stängning på torsdagen har dollarn blivit 2 öre billigare och euron 1 öre billigare.

Under veckan som kommer väntas från USA konfidensindikator och privatkonsumtion, med PCE-inflationen, från USA. För svensk del kommer handelsbalans, detaljhandel och hushållsutlåning, preliminär KPI och konjunkturbarometer från euroområdet samt

              måndag kl 11.10 (torsdag kl 12.00)
              ==================================
USD/SEK    8:7258  (8:7447)   Statsobl 2y  -0,70  (-0,70)
EUR/SEK    9:7257  (9:7638)   Statsobl 10y  0,44   (0,44)
EUR/USD    1:1184  (1:1165)   Räntegap/ty     19     (19)
US obl 10    2,16    (2,15)   Ty obl 10     0,25   (0,25)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -