EU-TOPPMÖTE
MAY STÅR FAST VID HÅRD BREXIT, NÄMNER EJ PENGAR (Direkt)

2017-06-23 00:51

BRYSSEL (Direkt) Den nyvalda brittiska regeringen håller fast vid en hård brexit, då landet lämnar inre marknaden.

Det sade den brittiska premiärministern Theresa May till EU-toppmötet då hon på torsdagskvällen redovisade läget för brexit efter valet den 8 juni, enligt EU-källor.

Hon hävdade också att Storbritannien har en regering som klarar av att förhandla om brexit med övriga EU-länder.

Premiärministern nämnde dock inget om det nödvändiga stödet från det nordirländska DUP-partiet, som inte är färdigförhandlat.

Enligt henne röstade över 80 procent av väljarna på partier som förespråkade brexit.

När hon hade lämnat rummet gav EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sin syn. Han välkomnade att Storbritannien har godkänt EU:s upplägg av förhandlingarna - att utträdet ska förhandlas först och frihandelsavtalet sedan.

Inom utträdesdelen fick EU under torsdagskvällen ett förslag från Theresa May om EU-medborgares rättigheter i Storbritannien. Detta ska nu granskas och jämföras med EU27:s eget förslag. En tvistefråga blir om EU-domstolen eller brittisk domstol ska ha jurisdiktion för att säkerställa rättigheterna.

Vad gäller gränsen mellan Nordirland och Irland pågår en dialog mellan Dublin och London om hur man kan undvika en omfattande gränskontroll.

Men Michel Barnier efterfrågade en brittisk ståndpunkt om hur mycket pengar Storbritannien ska betala till EU-budgeten. Uppfattningar på EU27-sidan har varierat mellan 60 och 100 miljarder euro.

En brittisk ståndpunkt behövs under juni månad för att man ska hinna förhandla fram en lösning till oktober. Då hoppas man att EU-toppmötet ska anse att "tillräckliga framsteg" har nåtts om utträdet så att förhandlingar kan starta om ett framtida frihandelsavtal.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -