EU-TOPPMÖTE
ENAS OM PROCEDUR FÖR FLYTTA MYNDIGHETER (Direkt)

2017-06-23 00:38

BRYSSEL (Direkt) EU-toppmötet enades på torsdagskvällen om hur beslutet ska gå till att flytta EU:s två myndigheter för bank och medicin från London.

En stor huggsexa väntas om de åtråvärda myndigheterna. Över 20 av de kvarvarande 27 EU-länderna kommer att lämna in intresseanmälan före den sista juli.

Sverige vill ha Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, till Stockholm. Den andra myndigheten är Europeiska bankmyndigheten, EBA.

För att få ordning på den känsliga processen har därför EU-ledarna nu godkänt en "rättvis och transparent" procedur med objektiva kriterier för valet.

Enligt planen ska sedan kommissionen göra en utvärdering av kandidatstäderna. Bättre och sämre kandidater kommer att utkristalliseras, men kommissionen ska inte gå så långt som att rangordna dem.

I oktober ska EU-ministrarna hålla en politisk diskussion och sedan informera EU-toppmötet i samma månad. Sedan ska EU-ministrarna fatta själva beslutet i november. Det sker i tre valomgångar för varje myndighet.

I första valomgången har kan varje land fördela 3 poäng, 2 poäng och 1 poäng på tre städer.

Om ingen stad får 3-poängare från en majoritet av länder, alltså 14 länder, hålls en andra valomgång mellan de tre bästa. Då har varje land 1 poäng att ge.

Om ingen stad får en majoritet hålls en tredje valomgång mellan de två bästa.

Toppmötet slog fast sex kriterier. Det första kriteriet är att lediga lokaler måste finnas så att myndigheterna ska kunna vara i full verksamhet samma dag som Storbritannien lämnar EU - den 30 mars 2019.

Vidare måste det finnas tillräckliga flygförbindelser, internationella skolor för de anställdas barn och en tillräckligt arbetsmarknad för medföljande att få jobb.

Ett femte krav är att staden måste kunna attrahera tillräckligt kompetent arbetskraft.

Ett sjätte krav är att hänsyn ska tas till den geografiska fördelningen av EU-myndigheter. Tidigare har EU-länder som saknar EU-myndigheter delvis haft förtur.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -