REGERINGEN
FÖRSLAG GE FINANSINSPEKTIONEN UTÖKAT MANDAT (Direkt)

2017-06-22 14:44

STOCKHOLM (Direkt) Finansinspektionen ska kunna vidta fler åtgärder för att motverka finansiella obalanser på kreditmarknaden, enlig ett förslag som regeringen överlämnat i en remiss till Lagrådet.

Det skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande på torsdagen.

"Genom förslaget får Finansinspektionen ett förstärkt mandat att föreslå ytterligare verktyg för makrotillsyn. Förslaget innebär att processen för att genomföra nya krav som bland annat får effekter på bolånemarknaden blir tydligare och snabbare", säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar.

I lagrådsremissen föreslås att Finansinspektionen ska ges förstärkt lagstöd att kunna vidta åtgärder för att motverka finansiella obalanser på kreditmarknaden, till exempel avseende hushållens skuldsättning. Eftersom denna typ av åtgärder kan få effekter såväl på makroekonomin som på den enskildes ekonomi, föreslås att Finansinspektionen ska inhämta regeringens medgivande innan några nya föreskrifter beslutas.

Förslagen i lagrådsremissen följer av den politiska överenskommelse som träffades mellan regeringen, de borgerliga partierna och Vänsterpartiet i oktober 2016 om ett utvidgat mandat för Finansinspektionen.

Lagändringar föreslås träda i kraft den 1 februari 2018.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -