PEAB
FORTSATT STORT INTRESSE FÖR NYPRODUCERADE BOSTÄDER - IC (Direkt)

2017-06-22 16:12

STOCKHOLM (Direkt) Försäljningen av bostäder i Solna må gå trögt, men Peab ser ett fortsatt stort intresse för bolagets nyproducerade bostäder generellt sett.

Det svarar byggbolagets kommunikationschef Charlotte Hagö på fråga från Nyhetsbyrån Direkt, med anledning av att lokaltidningen Mitt i Solna tidigare i veckan rapporterat om tröghet i försäljning av bostäder i området som utvecklas där den gamla fotbollsarenan Råsunda förut låg i Solna utanför Stockholm.

Tidningen återgav ett utdrag ur Peabs prislista med kvadratmeterpriser på 82-93.000 kronor för 1-4-rummare på plan 4 av 7 - nästan i nivå med ett projekt som just nu byggs på Södermalm i Stockholms innerstad.

"Av de 157 lägenheter i Brf Derbyt som legat ute till försäljning sedan november förra året har hittills bara 30 blivit sålda", skrev lokaltidningen och citerade Peabs presschef Kajsa Jacobsson, som sade att "det är ju mer svårsålt i dag generellt" med syfte på både Peab och konkurrenter.

Charlotte Hagö tonar ned detta:

"Större projekt som i Råsunda brukar ta lite längre tid att sätta sig på marknaden då ett område och en struktur förändras. Generellt brukar nyproduktion i större projekt med förhållandevis långt till inflyttning (2,5 år till första inflyttning i detta fall) ta lite längre tid i början och vi får räkna med den här takten i säljtempo. Generellt brukar det bli en bättre säljtakt då husen byggts upp en bit så att våra kunder kan få en bättre uppfattning om sitt eventuellt nya boende", säger hon till Nyhetsbyrån Direkt.

Förhoppningen om ökat intresse när husen börjar synas delar hon med sin presschef.

Charlotte Hagö medger dock att högre krav från bankerna och nya amorteringsregler "naturligtvis också har en viss påverkan på marknaden".

I Stockholmsregionen generellt, fortsätter hon, "råder en stabil marknad i dagsläget, där vi har ett antal projekt som säljer bra. Just nu har vi ett stort utbud i vissa områden som påverkar försäljningstakten".

Sammantaget råder enligt kommunikationschefen ett "fortsatt stort intresse" för Peabs nyproducerade bostäder.

"Råsunda har ett mycket attraktivt läge med närhet till både kommunikationer, centrum och 10 minuter från Stockholms city. Men med amorteringskrav och högre krav från bankerna funderar man kanske lite mer innan man slår till på de lite dyrare bostäderna", säger Charlotte Hagö.

Att 19 procent av Råsundalägenheterna är sålda (30 av 157), kan jämföras med att Peab vid utgången av det första kvartalet hade sålt 69 procent av sina samtliga bostäder som då var i pågående produktion. I slutet av mars 2016 var 81 procent sålt.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Peab B - I dag

{point.key}

Bonava B - I dag

{point.key}

JM - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Oscar Properties Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -