NORDEN
OLJA TYNGDE I OSLO, LÄKEMEDEL GLADDE I KÖPENHAMN (Direkt)

2017-06-22 17:51

STOCKHOLM (Direkt) Nordenbörserna gick åt skilda håll på den sista handelsdagen före midsommarfirande i Helsingfors och Stockholm, då Stockholmsbörsen avancerade lätt medan regionens övriga börser handlades lägre. Det regionala indexet Vinx 30 steg 0,1 procent till 1.003.

På Köpenhamnsbörsen sjönk C20 Cap-indexet med 0,1 procent vilket innebar den tredje dagen i rad med lägre indexnoteringar. Bland aktierna som tyngde i Danmark fanns storbankerna Danske och Nordea som backade 1,6 respektive 0,9 procent. Flera läkemedelsaktier gick dock starkt i Europa och så även i Köpenhamn, där Lundbeck steg 3 procent och noterade nytt kursrekord med 386 danska kronor. Även Genmab och Novo Nordisk stärktes och handlades 2,4 respektive 0,6 procent högre.

På den oljetunga Oslobörsen backade OBX för dagen med 1,1 procent efter rejäla nedgångar i USA kvällen före. Statoil sjönk en knapp procent medan oljeservicebolaget Subsea 7 tappade 4,4 procent efter att ha blivit nedgraderad av Morgan Stanley. Även banken DNB föll, för andra dagen i rad, och noterades 2,6 procent lägre.

"Om du ser på finansaktier generellt är de ned i går och i dag, och oljepriset är såklart också viktigt. Det kan vara så att någon har ett 'case' på banken, men sådana svängningar får man räkna med", sade Arctic Securities analytiker Joakim Svingen till TDN Finans.

Storbolagsindexet OMXH25 i Helsingfors handlades 0,6 procent lägre. Bland förlorarna i Finland fanns Amer Sports och Neste, som båda backade med över 2 procent. Även massabolag som Stora Enso och Metsä Board tappade, medan verkstadsbolag som Outokumpu och läkemedelsaktier som Orion noterades i topp för dagen.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


DNB Bank - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

H. Lundbeck B - I dag

{point.key}

Genmab - I dag

{point.key}

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Neste Oyj - I dag

{point.key}

Stora Enso R - I dag

{point.key}

Metsä Board Oyj B - I dag

{point.key}

Orion Oyj B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -