EU-TOPPMÖTE
MAY LÄGGER FÖRSLAG OM EU-MEDBORGARES RÄTT I UK (Direkt)

2017-06-22 22:37

BRYSSEL (Direkt) Brittiska premiärministern Theresa May lade på torsdagskvällen fram ett första bud om vilka rättigheter som EU-medborgare kan få i Storbritannien efter brexit.

Frågan om medborgares rättigheter är en högprioriterad fråga för de 27 kvarvarande EU-länderna. En lösning är nödvändig för att förhandlingar om ett framtida frihandelsavtal ska börja.

Theresa May föreslog för övriga EU-ledare att alla EU-medborgare som har bott lagligt i landet i fem år före det brittiska utträdet ska få permanent uppehållstillstånd, sade hon till övriga EU-ledare.

Därmed ska de få tillgång till hälsovård, utbildning, pensioner och förmåner på samma sätt som om de vore brittiska medborgare.

EU-medborgare som inte har bott fem år i Storbritannien men anländer före ett visst datum får chansen att uppfylla femårsperioden som är nödvändig för permanent uppehållstillstånd.

När detta datum ska sättas är något som Storbritannien vill förhandla om. De som anländer efter datumet får alltså inte möjlighet att kvala in.

Anledningen är att britterna är rädda för att stora mängder östeuropéer kan strömma till i sista stund.

Datumet ska i alla fall ligga mellan den brittiska anmälan om utträde ur EU (den 29 mars i år) och utträdet (den 30 mars 2019), sade Theresa May.

Vidare lovade premiärministern att den administrativa proceduren för sökande ska bli enkel. Övriga EU-länder har tidigare kritiserat de nuvarande 85-sidiga formulären.

Theresa May underströk att ömsesidighet är avgörande, att brittiska medborgare i de 27 övriga EU-länderna får samma rättigheter.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -