EU-TOPPMÖTE
GER KLARTECKEN FÖR GEMENSAM FÖRSVARSFOND (Direkt)

2017-06-22 19:02

BRYSSEL (Direkt) EU-toppmötet välkomnade på torsdagen kommissionens förslag till att skapa en försvarsfond för forskning, utveckling och inköp av EU-länders försvarsmateriel.

Det sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens efter toppmötets första arbetssession.

"I Europa har vi 178 typer av vapensystem medan USA har 30. Vi har 17 sorters stridsvagnar medan USA har en", sade han.

EU-länderna får nu föra fram till kommissionen vilka projekt EU-fonden bör satsa på. Sannolikt kommer EU-länderna att föreslå projekt där de har egna intressen.

Statsminister Stefan Löfven sade vid sin presskonferens att svensk försvarsindustri är mycket intresserad och vill vara med. De enskilda projekten ska sedan beslutas på ministernivå.

I början väntas EU-fonden bara orka med att finansiera två-tre projekt, till exempel inom drönare. För att göra satsningarna till verkliga EU-projekt uppgav EU-källor att de stora aktörerna Tyskland och Frankrike gärna vill ha med länder som Sverige och Finland.

Svensk försvarsindustri har traditionellt samarbetat med USA och Storbritannien, och är nu mån om att sådana samarbeten inte ska försvåras genom EU-projekt.

Den 7 juni lade kommissionen fram sitt förslag om försvarsfonden. Fonden ska samordna, komplettera och förstärka nationella investeringar i forskning och utveckling.

EU-toppmötet i december i fjol gav sitt principiella stöd åt en europeisk försvarsfond.

Inom forskning ska fonden redan i år börja ge bidrag för samarbetsprojekt för innovativ försvarsteknologi och produkter, som elektronik, metamaterial, krypterad mjukvara eller robotik. Budgeten blir 90 miljoner euro fram till 2019, varav 25 miljoner euro i år.

Från 2020 höjs budgeten till 500 miljoner euro per år.

För utveckling och inköp skapar fonden incitament för EU-länderna att samarbeta. 500 miljoner euro anslås för 2019 och 2020 för medfinansiering. EU:s del ska vara omkring 20 procent av kostnaden.

Exempel på gemensamma investeringar kan vara utveckling av drönarteknik, satellitkommunikation eller bulkinköp av helikoptrar. Endast samarbeten mellan EU-länder är berättigade till anslag.

Från 2021 höjs budgeten till 1 miljard euro per år.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -