EU-TOPPMÖTE
EU BÖR SKYDDA SIG MOT ORÄTTVIS HANDEL - MACRON (Direkt)

2017-06-22 14:57

BRYSSEL (Direkt) Europa bör vara öppet för frihandel, men samtidigt skydda sig mot andra länder som inte respekterar reglerna.

Det sade Frankrikes president Emmanuel Macron till journalister när han anlände till sitt första EU-toppmöte på torsdagen.

Kina är det land som EU oftast kritiserar för att hindra europeiska investeringar i långt större utsträckning om vice versa. Reciprocitet är viktigt, sade den franske presidenten.

Emmanuel Macron sade att det ligger honom varmt om hjärtat att EU:s handelspolitiska skyddsinstrument - som antidumpningstullar - bör moderniseras.

Han tryckte på att Europa måste skydda medborgarna, skydda dem mot terrorism, migration, försvarsmässigt, mot klimatförändringen och även dagliga utmaningar från globaliseringen.

"Vi kommer att arbeta hand i hand med Tyskland. Vi har samma syn. Vissa känsligheter skiljer, men det är normalt", sade han.

Tyska förbundskanslern Angela Merkel sade att de 27 kvarvarande EU-länderna måste hålla ihop i brexitförhandlingarna. De bör ske i god anda och med goda framtida relationer i sikte.

Hon noterade att alla EU-länder nu har tillväxt i sina ekonomier.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -