ALFA LAVAL
LJUSNING I PROCESSINDUSTRIN HÄGRAR - MORGAN STANLEY (Direkt)

2017-06-22 14:39

STOCKHOLM (Direkt) Alfa Laval kan komma att gynnas av de allmänt bättre förutsättningar för processindustrin som tycks sannolika om ungefär ett år, och aktien kan ha mer att ge.

Det skriver Morgan Stanley i sin höjning i två steg från undervikt till övervikt av verkstadspapperet, där riktkursen höjs från 176 till 207 kronor.

Banken har gjort en djupdykning i processindustrin, och sammanställt investeringsutsikter hos 369 börsnoterade bolag på åtta olika slutmarknader, bland dem gruvor, olja/gas, petrokemi, livsmedel/dryck och papper/massa.

Slutsatsen är att en vändning är förestående, med 4 procents capextillväxt 2017 till 578 miljarder dollar, och ytterligare tillväxt med medelhöga ensiffriga procenttal 2018.

Särskild styrka spår Morgan Stanley inom olje-/gassektorns downstreamsegment, och förutom Alfa Laval tros ABB och brittiska Alfa Laval-sektorkollegan Rotork gynnas.

För Alfa Lavals del leder den nya och mer positiva Morgan Stanley-synen på processindustrier till att estimatet för organisk försäljningstillväxt i divisionen Energy höjs från 3-4 procent till 6-7 procent per år under 2018-2020. Energy står för cirka 30 procent av Alfa Lavals omsättning och säljer värmeväxlare till olje- och gasindustrin.

Inom Marine & Diesel, den Alfa Laval-division som står för cirka en tredjedel av omsättningen men nästan halva koncernvinsten, åberopar Morgan Stanley något mer positiva branschdata på sistone från fartygsanalyshuset Clarkson, och höjer sina tillväxtestimat från 3-5 procent till 10-14 procent.

Värderingsmässigt skriver Morgan Stanley att Alfa Laval historiskt sett har handlats till en högre premie gentemot sektorn historiskt sett till p/e-talet, och att den nya riktkursen innebär samma p/e-tal som Wärtsilä.

"Vi tror att aktien kan lyftas av både höjda vinstestimat och potentiell multipelexpansion", skriver banken och lämnar brasklappar i form av oljeprisvolatilitet som kan påverka attraktionskraften hos "process plays", och fördröjningar i ballastreningskonventionen efter juli månads IMO-möte i frågan.

Sedan förra rekommendationen, publicerad 11 maj, har Peter Murdoch tagit över huvudansvaret för Morgan Stanleys Alfa Laval-bevakning från Ben Maslen, som utsetts till strategichef i Hexagon enligt pressmeddelande därifrån den 15 maj.

Alfa Laval-aktien var upp 2,9 procent till runt 180:40 kronor strax efter klockan 14.30 på torsdagen, samtidigt som OMXS30 var upp 0,1 procent.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -