SWEDBANK
KEPLERSAMGÅENDE KAN GE VISS ÖVERTALIGHET - LAURIN (Direkt)

2017-06-19 13:22

STOCKHOLM (Direkt) Swedbanks samgående med Kepler Cheuvreux på analyssidan, inom aktieförsäljning och så kallad "corporate access" - där investerare får tillgång till bolagen genom investerarmöten och liknande - kan komma att innebära en smärre övertalighet av personal, men det handlar om ett mindre antal personer; exakt hur många det är fråga om återstår att se.

Det säger Ola Laurin, chef för affärsområdet Stora Företag och Institutioner på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen, och betonar att syftet är att skapa ett "ledande aktiehus".

"Det kan finnas en viss men inte stor övertalighet, och där det är fråga om dubbeltäckning av bolag kommer vi att tillsätta de positioner som är bäst för våra kunder", säger han.

Enligt morgonens pressmeddelande från Swedbank kommer analyshuset Kepler Cheuvreuxs svenska del att gå ihop med Swedbank, samtidigt som Swedbank köper 6 procent av Kepler Cheuvreux.

Inom kort kommer Kepler Cheuvreuxs Stockholmspersonal, som i vintras flyttade från NK-huset till ett kontorshotell på Engelbrektsgatan, att flytta in hos Swedbank på Malmskillnadsgatan i Stockholms city. Dit flyttade "Stora Företag och Institutioner" tillsammans med fondförvaltningsbolaget Robur i maj, från huvudkontoret i Sundbyberg.

I Norge handlar det om att Swedbanks personal inom analys, aktieförsäljning och mäkleri går över till Kepler genom en direkt verksamhetsövergång. Kepler har i dagsläget ingen verksamhet i Norge.

Sammanlagt kommer Swedbank/Kepler att ha 55 anställda i Stockholm och Oslo, varav ett 30-tal analytiker jämfört med dagens 20-tal på Swedbank (hur många analytiker Kepler Cheuvreux har i Stockholm i dag uppger Ola Laurin inte).

"Vi går från att täcka 194 nordiska bolag i Swedbank i dag till runt 300 nordiska bolag, och totalt täcker Kepler 973 bolag i Europa", sammanfattar Ola Laurin, och talar om sektorteam som framöver kommer att kunna dra nytta av exempelvis sektorexpertis inom bland annat fordonssektorn från Kepler Cheuvreuxs kontinentaleuropeiska kontor.

Har de nya Mifidregler som träder i kraft till årsskiftet, med krav på separat debitering av analys respektive "corporate access", drivit fram affären?

"Nej, det som har drivit det är att vi vill bli ledande inom ECM i Norden, det vill säga både att hjälpa våra företagskunder med kapitalanskaffning, och att serva institutionella kunder med högkvalitativ analys och effektiv exekvering. Men som grädde på moset får vi med detta en leverantör som redan uppfyller Mifid-reglerna i hög utsträckning och ligger långt framme där."

Hur mycket Swedbank betalar för de 6 procent man köper av Kepler Cheuvreux talar Ola Laurin inte om.

Det franska analyshuset bedriver i dagsläget viss så kallad uppdragsanalys, även kallat "sponsored research", på några av sina marknader. Konceptet är att det analyserade bolaget betalar för analyserna i stället för som brukligt analysernas läsare.

"Man kan erbjuda detta i Norden i dag men det är inte en kärnprodukt", svarar Ola Laurin på frågan om Swedbanks eventuella planer på att låta sådant ingå i erbjudandet framöver, apropå att Nordea nyligen har infört det.

Den första kontakten inför den affär som nu aviseras togs av Kepler Cheuvreux:

"För Kepler Cheuvreux är det strategiskt viktigt att ha en partnerbank för att bygga alla delar i en stark Equity Capital Markets-affär. Vi har tidigare sett banker som UniCredit, Crédit Agricole CIB och Rabobank samarbeta med Kepler Cheuvreux. Och samarbetet har uteslutande varit framgångsrikt - det är därför väldigt logiskt för Swedbank att bli den första nordiska banken i detta samarbete", förklarar Ola Laurin orsaken.

Samarbetet kommer initialt att ha en "försiktigt positiv och med tanke på Swedbanks storlek väldigt begränsad" påverkan på Swedbanks koncernmässiga resultat, "och efterhand sin vi lyckas öka vår försäljning inom ECM-området kan det få en större påverkan", enligt Ola Laurin.

Kepler Cheuvreux ägs i dag till 37,5 procent av anställda och ledningspersoner. Bland övriga ägare finns de ovannämnda partnerbankerna.Sök på Placera

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -