På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SPARANDE
DRASTISK MINSKNING ANDELEN PAR MED GEMENSAM EKONOMI (Direkt)

2017-05-31 09:14

STOCKHOLM (Direkt) Andelen svenska par som har helt gemensam ekonomi har sjunkit drastiskt under de senaste åren. Samtidigt ökar andelen som väljer en kombination av separat och gemensam ekonomi.

Det framgår av Nordeas Familjeekonomiundersökning för 2017.

Bland gifta par har andelen som har helt gemensam ekonomi sjunkit från 70 till 51 procent under den senaste sjuårsperioden. Bland sambopar har motsvarande andel minskat från 38 till 24 procent.

Den allra tydligaste trenden är enligt Nordea att fler svenska hushåll föredrar en kombination av gemensam och separat ekonomi. 46 procent av hushållen har både ett gemensamt konto för hushållsutgifter och samtidigt separata lönekonton. Det innebär en ökning från 34 procent år 2010.

"Det är en mycket tydlig trend och jag tycker det är en bra utveckling som skapar möjligheter för var och en att kunna ha en egen ekonomi och ett eget sparande. Jag anser att det borgar för en jämställd parekonomi", säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

De allra flesta svenskar är nöjda med sitt inflytande över hushållets utgifter, och flertalet anser inte heller att de grälar om pengar. Gräl om pengar är emellertid vanligare bland sambor där 32 procent kan vara oense om pengar, jämfört med 20 procent bland de som är gifta.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -