RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NÅGOT NED, SVAGARE EURO (Direkt)

2017-05-30 06:19

STOCKHOLM (Direkt) USA-räntorna handlas på något lägre nivåer i den asiatiska handeln på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt ned på 2,24 procent.

New York hade helgstängt på måndagen och Asienbörserna har en tendens ned på tisdagen. Dollarn har tappat till 110:95 mot yenen men stärkts till 1:1130 mot euron.

"Euron är under nedåttryck i spåren av Renzis kommentarer om att han skulle föredra tidiga val" liksom förslaget om proportionell representation som skulle leda till svårighet att bilda regering sade Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities till Reuters.

"Det förefaller som om marknaden har börjat inse att det finns politisk osäkerhet i Italien. Dollar/yen väntar samtidigt på klargörande om minskningen av balansräkningen från Fed", tillade han.

Italienska räntor steg kraftigt på måndagen efter att tidigare premiärministern Matteo Renzi sagt att han det finns fördelar med att ha nyval i höst, i samband med det tyska valet.

Bedömare har oroats över framgångar för Femstjärnerörelsen och vad det skulle innebära för Italiens framtid i euroområdet, och Martin van Vliet på ING beskrev det som den "sista stora politiska eventrisken i euroområdet", enligt Reuters. Rörelsen kan dock ha överdrivits av tunnare handel då såväl USA som Storbritannien hade helgstängt.

Pundet har varit under press då opinionsmätningar visar på ett alltmer jämnt läge inför parlamentsvalet den 8 juni. På tisdagen har pundet tappat till 1:2820 mot dollarn.

På tisdagen kommer från USA privatinkomster och konsumtion i april, samt S&P/CS husprisindex. På onsdagen väntas Federal Reserves Beige Book.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade i en intervju med Bloomberg TV att smekmånaden för Trumpadministrationen vid någon tidpunkt är över och att de kommer att behöva leva upp till de policyförväntningar som drivit upp aktiemarknaderna.

Företagens förtroende ökade efter valet och presidenten upplevdes som mer företagsvänlig än den tidigare administrationen.

"Washington måste leverera vid någon tidpunkt och jag anser att det är ett orosmoment framöver, huruvida smekmånaden kommer att ta slut vid någon tidpunkt och kanske realiteten i den amerikanska politiken sätta in. Vi får se om det sker eller inte. Jag anser att frågan inte är avgjord", sade han.

Japanska räntor visar små förändringar på tisdagen. Japanska data visade på högre ökning i detaljhandeln än väntat i april, medan arbetslösheten kom in som väntat.

"Stark ökning i detaljhandeln och i 'kärnkonsumtionen' hos hushållen i april indikerar att den privata konsumtionen är tillbaka för ännu en solid uppgång andra kvartalet. Samtidigt är sysselsättningstillväxten fortsatt stark och arbetsmarknaden mer stram än den varit på två decennier", skrev Capital Economics i en kommentar.

På Europagandan står bland annat konjunkturbarometer för maj, som väntas stiga något, medan svenskt fokus ligger på BNP-utvecklingen första kvartalet. Där väntas en uppgång med 1,0 procent från kvartalet före enligt SME Direkts enkät.

                tisdag 6.15 (måndag kl 16.15)
               ================================
USD/SEK    8:7325  (8:7001)  EUR/USD    1:1128  (1:1177)
EUR/SEK    9:7173  (9:7245)  USD/JPY    110:94  (111:28)
Jp obl 2    -0,17   (-0,17)  Jp obl 10    0,04    (0,04)
Ty obl 2    -0,72   (-0,71)  Ty obl 10    0,30    (0,30)
US obl 2     1,29    (1,29)  US obl 10    2,24    (2,25)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -