EU
TUSK OENSE MED TRUMP OM HANDEL, KLIMAT OCH RYSSLAND (Direkt)

2017-05-25 12:51

BRYSSEL (Direkt) EU och USA är främst ense om kampen mot terrorism, men "flera öppna frågor" finns kring klimat och handel.

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett uttalande efter sitt möte med USA:s president Donald Trump på torsdagen.

"Jag är inte 100-procentigt säker på att vi - jag och president Trump - har en gemensam åsikt om Ryssland, även om när det gäller konflikten i Ukraina verkar det som om vi är på samma linje", sade han.

Europeiska rådets ordförande sade att EU och USA är ense på många områden utan att specificera dem mer.

Donald Tusks huvudbudskap till Donald Trump var att vänskapen och samarbetet mellan EU och USA bör baseras på grundläggande västerländska värderingar som frihet, mänskliga rättigheter och respekt för mänsklig värdighet, sade han.

"Den största uppgiften idag är att konsolidera hela den fria världen kring dessa värderingar - och inte bara inte intressen", sade han i sitt uttalande.

På handelsområdet uppgav EU-källor att Donald Trump, Donald Tusk och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker enades om att samarbeta mot andra länders orättvisa handelspraxis. Det betyder främst Kina i allmänhet och den stora kinesiska stålexporten i synnerhet.

Mötet enades också om att starta en arbetsgrupp för att studera bilaterala och globala handelsfrågor - även de svåra frågorna, sade EU-källor.

Ledarna diskuterade också brexit, där USA uttryckte oro för att det kan innebära förlorade jobb i USA.

I kampen mot terrorist enades EU och USA om att öka kampen mot ISIS.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -