EU
ARBETSGRUPP MED USA SKA TACKLA FRIHANDEL - JUNCKER (Direkt)

2017-05-25 17:34

BRYSSEL (Direkt) EU och USA beslutade på torsdagen att bilda en arbetsgrupp om handelsfrågor eftersom deras analyser av området skiljer sig alltför mycket.

Det sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens på torsdagen.

Tidigare på dagen deltog han i mötet med USA:s president Donald Trump och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som beslutade om arbetsgruppen.

"Vi enades om att föra samman européer och amerikaner - en kommissionsdelegation och en Trump-delegation - de närmaste veckorna", sade Jean-Claude Juncker.

De tre diskuterade inte om förhandlingarna om det bilaterala handelsavtalet TTIP ska återupplivas, sade han.

Handelsfrågorna var det viktigaste ämnet för kommissionen i mötet, men i ett bredare perspektiv än bara TTIP, uppgav EU-källor. Till andra delar hör också Kina och det multilaterala handelssystemet med Världshandelsorganisationen WTO i centrum.

EU-sidan betonade att handeln måste både vara fri och föras på lika villkor.

Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron, som också träffade Donald Trump, försökte övertyga honom om att inte överge klimatavtalet från Paris.

"USA bör inte fatta något förhastat beslut. Vi måste också tänka på jobb och ekonomisk utveckling", sade Emmanuel Macron vid presskonferensen med Jean-Claude Juncker.

EU bör göra mer för att skydda sina medborgare mot social dumping, främst i utstationeringsdirektivet. Social dumping ger stöd åt extremism och bidrog till brexit, sade Emmanuel Macron också.

"Om man gör samma arbete på samma plats ska man också ha samma lön", sade den franske presidenten och fick stöd av Jean-Claude Juncker.

Den franske presidenten vill ha striktare övervakning att detta efterlevs. Men östliga EU-länder är skeptiska och EU måste hitta en gemensam lösning, sade han.

Jean-Claude Juncker sade att Emmanuel Macron till stor del är på kommissionens linje när det gäller euroområdets integration i framtiden.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -