RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN STARKARE EFTER KI-BAROMETERN (Direkt)

2017-05-24 12:13

STOCKHOLM (Direkt) Svenska räntor sjönk på onsdagen medan kronan stärktes efter en fortsatt stark KI-barometer. Även de europeiska räntorna sjönk, efter uppgångar på tisdagskvällen, och euron var svagare mot dollarn.

Klockan 12.00, då den svenska marknaden stängde inför Kristi himmelsfärds dag, var den tyska tioårsräntan oförändrad på 0,39 procent, från svensk stängning dagens före, medan den svenska tioåringen slutade 1 punkt lägre till 0,52 procent.

KI-barometern sjönk i maj till 111,0, från 112,6 i april. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin sjönk tillbaka till (fortsatt höga) 117,0, från rekordhöga 122,9, medan förtroendet bland hushållen stärktes till 105,9 från 103,7.

Förväntningarna bland analytiker låg på en mindre nedgång till 118,4 för industrin och ett oförändrat förtroende bland hushållen, enligt SME Direkts enkät.

Hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt låg kvar på 2,4 procent, medan förväntningarna på den rörliga boräntan sjönk till 2,66 procent på två års sikt (2,72 procent i april).

Analytiker konstaterade att det ekonomiska sentimentet sjönk något mer än väntat i maj, drivet av en relativt stor nedgång i tillverkningssektorn.

"Denna nedgång kom dock från en ny rekordnivå i april och tillverkningssentimentet är fortfarande långt över det historiska genomsnittet med ett förtroende högre än alla toppar sedan första halvan av 1990-talet", kommenterade SEB:s Olle Holmgren i ett kundbrev och tillade att förtroendet ökade i alla inhemska sektorer och hushållens förtroende ökade mer än väntat.

Nordeas Andreas Wallström konstaterade att barometerindiktatorn ligger kvar på förhöjd nivå i maj och pekar mot ett fortsatt starkt momentum under årets andra halva.

"Faktiskt finns det ingenting ännu som tyder på att svensk BNP-tillväxt är på väg att dämpas", skrev han i ett kundbrev.

Han noterade vidare att detaljhandelns prisplaner sjönk vilket tyder på ett fortsatt låg inflationstryck.

På förmiddagen släppte Riksbanken sin rapport om den finansiella stabiliteten där de slog fast att bostadspriserna och hushållens skuldsättning är de främsta riskerna.

Enligt Riksbanken behövs det ytterligare åtgärder som stärker hushållens motståndskraft och minskar riskerna.

Vidare gör sårbarheterna i banksystemet att det är viktigt att storbankerna har tillräckligt mycket kapital och Riksbanken anser därför att Finansinspektionen bör införa ett bruttosoliditetskrav på 5 procent för de svenska storbankerna från och med januari 2018, som ett komplement till de riskvägda kapitalkraven.

Riksbanken upprepade att det är nödvändigt att den har en tillräckligt stor valutareserv om det uppstår likviditetsbehov i utländsk valuta som bankerna inte själva kan hantera.

Även ECB publicerade sin finansiella stabilitetsrapport på onsdagen. Där lyfte de fram att riskerna för omprissättning på räntemarknaden förblir betydande, men marknadstrycket mot bankerna har minskat även om sårbarheter kvarstår.

Fortsatt politisk osäkerhet och eventuellt högre obligationsräntor kan utlösa förnyad oro för skuldernas uthållighet, men brexit väntas inte utgöra någon betydande risk för den finansiella stabiliteten i euroområdet, enligt ECB.

ECB:s direktionsledamot Peter Praet sade att en mer synkroniserad uppgång i euroområdet ger stöd åt återhämtningen, men det underliggande inflationstrycket är fortsatt dämpat.

Enligt Praet behöver ECB fortsatt skapa en tillräckligt bred och solid informationsgrund för att få tillräckligt förtroende för att den väntade inflationsbanan är robust, uthållig och självbärande.

En nyhet under natten var att Moody´s sänkte Kinas kreditbetyg till A1, från Aa3, och samtidigt ändrade utsikterna till stabila från negativa. Sänkningen var den första på nästan 30 år.

Nedgraderingen speglar Moody´s förväntningar om att Kinas finansiella styrka kommer att dämpas något de kommande åren när skulderna fortsätter att stiga medan den potentiella tillväxten avtar.

Kinas finansdepartement tyckte att Moody´s överskattar Kinas ekonomiska svårigheter och underskattar landets reformkapacitet.

USA-räntorna pekade nedåt under onsdagens förmiddagshandel, efter att ha stigit på tisdagskvällen. Den amerikanska tioårsräntan var dock fortsatt 3 punkter högre till 2,27 procent, från svensk stängning dagen före, inför Federal Reserves protokoll från räntemötet den 2-3 maj. Protokollen kan eventuellt ge klarare besked om utsikterna för en ny räntehöjning i juni.

Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker (som röstar i FOMC i år), sade på tisdagskvällen att han anser att FOMC-mötet i juni är en "distinkt möjlighet" för årets andra räntehöjning från Federal Reserve.

På valutamarknaden hade dollarn stärkts mot såväl euro som yen, till 1:1180 respektive 111:80, från 1:1220 respektive 111:15 vid svensk stängning på tisdagen.

Kronan hade blivit 1 öre svagare till 8:70 mot dollarn och 3 öre starkare till 9:72 mot euron.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -