INGVES
RISK MED HUSHÅLLENS HÖGA SKULDSÄTTNING ÖKAR (Direkt)

2017-05-24 11:54

STOCKHOLM (Direkt) Den stora risken för närvarande är hushållens höga och ökande skuldsättning, och den risken har ökat eftersom skuldsättningen fortsätter öka.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på onsdagen, med anledning av Riksbankens stabilitetsrapport.

Han konstaterade att sedan förra rapporten har fler externa bedömare haft synpunkter på Sverige. IMF, EU-kommissionen, OECD och Euroepiska systemrisknämnden kommer alla fram till samma slutsats att det inte ser bra ut.

"Så det brukar det vara när man behöver ändra politiken på ett område. Det är lättare när tittar på ett land utifrån, när man tittar krasst att de här siffrorna ser inte bra ut, det behöver man ändra", sade han.

Han konstaterade att andra ekonomier som Norge, Kanada, Australien och Nya Zeeland har samma typ av problem.

"Det finns ett antal rika, hyggligt välskötta ekonomier som sliter med samma fråga, med låga realräntor och kapital som flödar in i bostadssektorn", sade han.

Låga räntor skjuter upp värderingar i jakt på avkastning, och bostadspriserna fortsatt att stiga.

Detta ser mot bakgrund av en stor politisk osäkerhet, med brexit, Grekland, italienska banker och diskussion på handelsområdet att hantera.

När upplåningen ökar snabbare än de disponibla inkomsterna så ökar skuldkvoten. I dag ligger den på 180 procent i Sverige, och om vi lägger till bostadsrättsskulder ligger den på 200 procent. Vad gäller hushåll med bolån är skuldnivån 340 procent, och det finns nästan 270.000 hushåll med skuldsättning på 600 procent eller högre.

Samtidigt är 67 procent av bolånestocken till rörlig ränta.

"Det innebär sannolikt att vi har en räntekänslighet i den svenska hushållssektorn som vi aldrig tidigare skådat", sade han.

Han sade att det inte finns "någon revolution" i åsikterna om detta, utan Riksbanken har sagt detta många gånger förut. Bostadsmarknaden i vid mening behöver förbättras, med bättre balans med utbud och efterfrågan, och det vore bra att titta på kapitalvinster, fastighetsskatt och ränteavdrag.

Effektiviteten i makrotillsynsverktygen behöver också förbättras. Om Finansinspektionen (FI) vill införa något är det ytterst riksdag och regering som ska besluta om detta, det vore bättre att FI hade egen beslutanderätt inom vissa givna ramar.

Det kan gälla sådant som skuldkvotstak, bolånetak och amorteringskrav.

"Allmänt kan sägas att ju mindre man gör på skatteområdet eller diverse saker som har med utbudet att göra, desto mer hamnar man i lappa och laga i finanssektorsystemet", sade Stefan Ingves.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -