EU
VILL ÖVERTYGA TRUMP OM ATT TJÄNAR PÅ NÄRA SAMARBETE (Direkt)

2017-05-24 17:16

BRYSSEL (Direkt) EU ska på torsdagen försöka övertyga USA:s president Donald Tusk om att USA har mycket att tjäna på ett nära samarbete med EU om handel, utrikespolitik och klimat.

Det uppgav EU-källor på onsdagen inför toppmötet i Bryssel mellan Donald Trump och EU, representerat av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP är suspenderade sedan Donald Trump tillträdde. Men Donald Tusk och Jean-Claude Juncker ska understryka potentialen som finns i ökad frihandel, sade EU-källor.

Samtidigt ser EU orosmoment i den bilaterala handeln, som Trump-administrationens studier om nya skyddsåtgärder ska införas. Det gäller eventuella skyddstullar mot stålimport, bland annat från Europa, och EU:s stora överskott i varuhandeln beror på en orättvis handelsrelation.

Donald Tusk och Jean-Claude Juncker kommer också att försvara den centrala rollen för Världshandelsorganisationen WTO i det internationella handelssystemet. Donald Trump har uttryckt missnöje med WTO och övervägt ignorera dess beslut.

"Det betyder inte att det inte finns utrymme för förbättringar. Men vi kan reformera WTO effektivare om Europa och USA arbetar hand i hand för en fri och rättvis handel", sade en EU-källa.

EU och USA har till exempel samma syn att Kinas överkapacitet i stålproduktionen är ett stort problem.

I allmänhet var EU-källorna glada att toppmötet med USA överhuvudtaget äger rum. Tonen hos Trump-administrationen mot EU har förbättrats betydligt från tidigare då Donald Trump sade att det vore bra om fler EU-länder följde det brittiska exemplet och lämnade unionen.

Handelsfrågorna kommer också upp på G7-mötet på fredag-lördag i italienska Taormina. Vid G20-möte för finansministrar såg USA:s Steve Mnuchin till att tidigare åtaganden att arbeta mot protektionism (och mot klimatförändringar) ströks från slutkommunikén.

Vid G7-mötet ska Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffa Japans premiärminister Shinzo Abe för att försöka driva på det bilaterala frihandelsavtalet.

EU hoppas kunna sluta avtalet före årets slut men bollen ligger till stor del hos japanerna, som försöker få en jordbruksreform genomförd.

Vid G7-mötet hoppas EU att ledarna står fast vid sanktionerna av Ryssland så länge inte Minskavtalet uppfylls, sade EU-källor.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -