SCANDI STANDARD
RELATIVT STORA BAKTERIEPROBLEM HOS KRONFÅGEL (Direkt)

2017-05-16 21:16

STOCKHOLM (Direkt) Scandi Standards svenska verksamhet Kronfågel är den av de stora svenska kycklingproducenterna som är i särklass värst drabbat av campylobact-problem.

Det visar statistik från Livsmedelsverket, enligt TT.

Runt hälften av all kyckling i svenska butiker kommer från Kronfågel (som omsätter drygt 2 miljarder kronor per år). Under mars tog Livsmedelsverket 31 prover av färsk kyckling från Kronfågel, där 23 visade på campylobacter, bakterier som kan ge svåra magproblem om fågeln inte tillagas rätt.

"Vi har tittat bakom proverna och kvantiteten av campylobacter är liten, så det är inte helt åt skogen", säger Magnus Lagergren, vd för Kronfågel till TT och lägger till att proverna är tagna under en period då bolaget hade problem, som det tidigare har berättat om och att Kronfågel i dag kan uppvisa "väsentligt bättre resultat".

"Jag är inte nöjd med de här proverna och ska inte försvara dem, men våra egna prover visar att vi är nere på normala nivåer för årstiden nu", fortsätter han.

Sammanlagt gjordes 81 prover med 34 som visade spår av campylobacter. Bara kyckling från tre av tio företag som ingick i testet klarade sig ifrån test med campylobact-påverkan. Hos Kronfågels konkurrent Guldfågeln (årsomsättning på över 1 miljard kronor) hittades dock inga prover med campylobacter.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Scandi Standard - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -