EU-TOPPMÖTE
UK KAN EJ PLOCKA RUSSIN UR INRE MARKNADEN (Direkt)

2017-04-29 19:09

BRYSSEL (Direkt) EU-toppmötet på lördagen slog fast att Storbritannien inte kan plocka russin ur EU-kakan.

Storbritannien får inte heller delta i delar av inre marknaden, som till exempel finanssektorn.

De 27 kvarvarande EU-länderna kommer arbeta hårt för att nå en uppgörelse, men ändå förbereda sig på att hantera att förhandlingarna bryter samman

Förhandlingarna ska ske i två faser - först villkoren för utträdet och sedan framtida relationer och övergångslösningar.

Toppmötet antog riktlinjerna för EU27:s förhandlingar om det brittiska utträder ur EU utan några ändringar i den preliminära texten som antagits av utrikesministrarna i torsdags.

EU vill ha Storbritannien som en nära partner i framtiden men rättigheter och skyldigheter måste vara i balans. Rättvisa konkurrensförhållanden måste råda.

EU-domstolens roll som högsta instans för EU-rätten understryks också.

Enigheten bland de 27 kvarvarande EU-länderna är viktig. Inget land får hålla separata förhandlingar med Storbritannien.

I första fasen av förhandlingarna om utträdet ska medborgare och företag ges klarhet om vilka regler som ska gälla. Målet är bland annat att EU-medborgare ska få permanent uppehållstillstånd efter att ha varit skrivna fem år i Storbritannien. Efter kritik mot ett 85-sidigt komplicerat ansökningsformulär betonade riktlinjerna att proceduren måste vara enkel.

Storbritannien måste också betala sin del av kostnader som uppkommit av EU-beslut under tiden för medlemskapet. Något officiellt EU-krav finns inte, men det kan uppgå till omkring 60 miljarder euro.

"Flexibla och fantasifulla lösningar" måste hittas för Irland för att undvika omfattande gränskontroller mot Nordirland.

När EU-ledarna anser att "tillräckliga framsteg" har gjorts i den första fasen om utträdet kan de besluta att andra fasen får börja om den framtida relationen.

EU27 hävdar benhårt att inre marknaden är odelbar och att Storbritannien därför inte kan undgå fri rörlighet för personer. Storbritannien går inte med på detta och siktar då i stället på ett ambitiöst frihandelsavtal.

Avtalet måste se till att konkurrensförhållandena blir rättvisa, till exempel vad gäller statsstöd. Det måste också skydda mot brittisk regeldumpning inom skatter, miljö och sociala regler, slog riktlinjerna fast.

Närmast ska kommissionen den 3 maj lägga fram sitt förslag till ett detaljerat förhandlingsmandat. Tjänstemän från de 27 EU-länderna ska diskutera förslaget fram till den 22 maj, då utrikesministrarna ska anta mandatet.

Därefter är EU27-sidan klar att starta förhandlingarna. Men förhandlingarna kommer att starta först efter det brittiska nyvalet den 8 juni och en eventuell efterföljande regeringsombildning.

Endast en enda riktig veckolång förhandlingsrunda väntas äga rum i juli före sommaruppehållet i augusti.

Tvåårsperioden för det brittiska utträdet löper ut den 29 mars 2019.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -