EU-TOPPMÖTE
BRED ENIGHET OM BREXIT, STÄLL PÅ PROV SENARE (Direkt)

2017-04-29 19:08

BRYSSEL (Direkt) De 27 EU-ländernas stora enighet inför brexit-förhandlingarna kommer troligen att testas senare när deras ekonomiska intressen ställs mot varandra.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens efter EU-toppmötet på lördagen.

Toppmötets ordförande Donald Tusk sade att det rekordsnabba beslutet att anta riktlinjerna för förhandlingarna - 4 minuter - bådar gott för EU27:s enighet.

"Givetvis kommer enigheten att prövas senare. Olika länder har olika intressen, som näringssektorer", sade Stefan Löfven.

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade också att både nettobidragsgivare och nettobidragstagare finns bland de 27. Naturligtvis kommer de att ha olika åsikter när den brittiska notan ska förhandlas.

Men över lag var optimismen stor bland de 27 EU-ledarna att enigheten kommer att bestå.

Tyska förbundskanslern Angela Merkel varnade för att det finns illusioner hos brittiska regeringen om att de 27 "gaddar ihop sig" mot Storbritannien.

I själva verket är det är helt naturligt att övriga EU ser till sina intressen och att de försöker tala med en röst, sade hon. Denna enighet underlättar även för Storbritannien att nå en uppgörelse snabbare.

Angela Merkel efterlyste också klarare besked från Storbritannien hur frihandelsavtalet man vill sluta ska se ut.

Stefan Löfven konstaterade nöjt att inte en enda av de 26 andra EU-ledarna gick på samma linje som de svenska moderaterna - att EU27 inte bör kräva att britterna avhåller sig från dumpning av skatter, miljöstandarder och sociala regler. Detta krav finns alltså i riktlinjerna.

EU27:s första prioritering blir att ge garantier för de 4,5 miljoner EU-medborgare och britter som bor på den andra partens territorium.

"Vi behöver ett seriöst svar från Storbritannien med verkliga garantier för våra medborgare i Storbritannien. Jag har intrycket att våra brittiska vänner underskattar de tekniska svårigheterna", sade Jean-Claude Juncker.

Kommissionen har tagit fram en lista på 25 falltyper för allt från studenter till gifta par och pensionärer. En gentlemannaöverenskommelse om rättvis behandling räcker inte utan verkliga garantier behövs.

Stefan Löfven sade att villkoren bör vara så lika som de är idag. Båda parter har intresse av en bra uppgörelse om vad Storbritannien ska betala vid utträdet som sin del av EU:s åligganden. Det behövs för en bra långsiktig relation, sade han.

Beträffande flytten av EU-myndigheter från London beslöt EU-toppmötet att nästa toppmöte, den 22-23 juni, ska ta första steget. Då ska EU-ledarna slå fast kriterier och tidtabell för valen.

Flytten gäller Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA som Sverige vill ha), och Europeiska bankmyndigheten, EBA.

En väntad hård dragkamp mellan EU-länderna om de två myndigheterna är en separat fråga. Den kommer inte påverka ländernas enighet i förhandlingarna med Storbritannien, sade Stefan Löfven.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -