RÄNTOR/VALUTOR
HÖGRE PRISTRYCK I EMU DRAR UPP EURO OCH RÄNTOR (Direkt)

2017-04-28 11:45

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna stiger och euron fick en rejäl skjuts uppåt på fredagen efter ett överraskande högt inflationsutfall för april.

Inflationstakten i euroområdet studsade upp mer än väntat till 1,9 procent från 1,5 procent i mars, antaget var 1,5 procent. Kärninflationen steg till 1,2 procent från 0,7 procent i mars, högre än väntade 1,0 procent.

Det var framförallt tjänstepriserna som drog uppåt, till +1,8 procent i årstakt i april från +1,0 procent i mars.

Uppgången har varit påskrelaterad och omfattningen signalerades delvis i det tyska utfallet på torsdagen.

ECB-chefen Mario Draghi sade på torsdagen att de ska se igenom övergående volatilitet i priserna, och upprepade att de ännu inte ser en uthållig uppåttrend i pristrycket vilket talar för fortsatt expansiv policy trots bättre tillväxtutsikter.

Han indikerade att det har funnits oenighet om den exakta bedömningen om riskbalansen för tillväxten men att de har varit eniga vad gäller inflationsbedömningen.

Euron, som redan varit på väg upp, har stärkts 0,6 procent till 1:0930 mot dollarn. Europaräntorna steg ytterligare, med den tyska tioåriga statsobligationen 5 punkter högre på 0,35 procent.

ECB:s undersökning av oberoende prognosmakares utsikter visade att dessa har reviderat upp inflationsutsikterna för i år och 2019. Även tillväxtutsikterna har dragits upp.

Fredagens fokus ligger annars på de första BNP-estimaten för första kvartalet. Fransk BNP ökade 0,3 procent, mindre än väntade 0,4 procent och ned från 0,5 procent i fjärde kvartalet. Spansk BNP överraskade på uppsidan och steg med 0,8 procent.

Under eftermiddagen kommer USA-BNP som antas ha ökat med 1,0 procent i beräknad årstakt, ned från 2,1 procent i fjärde kvartalet med bland annat klart svagare privatkonsumtion.

Noteras kan att det första kvartalet på senare år har varit notoriskt svagt och svårprognostiserat på grund av bland annat problem med säsongsjustering.

Deutsche Bank noterar att privatkonsumtionen kan ha tyngts av starka tidigare kvartal, kallt väder i mars som har dämpat försäljningen, svag fordonsförsäljning och att påsken ligger i andra kvartalet i år. Hushållens förtroende ligger samtidigt på en stark nivå och en uppväxling i såväl privatkonsumtionen som total BNP väntas under andra kvartalet.

Pundet har stärkts mot dollarn, men tappat mot euron. Brittisk BNP ökade 0,3 procent under första kvartalet, mindre än väntade 0,4 procent. Statistikmyndigheten ONS uppgav att detaljhandeln, tillsammans med hotell- och uthyrning, har varit det största sänket för tillväxten under kvartalet.

USA-räntorna har stigit i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen upp till 2,31 procent. Dollarn har stärkts något mot yenen. Japans kärninflation var i linje med förväntningarna medan andra data visade en blandad bild.

På den geopolitiska fronten har Donald Trump i en intervju med Reuters inte uteslutit en "betydande konflikt" med Nordkorea. Utrikesminister Rex Tillerson deltar vid ett möte i FN:s säkerhetsråd och väntas där försöka visa att världen står enad i kraven på Nordkorea att ge upp landets kärnvapenprogram.

På lördag är det 100 dagar sedan Trump tillträde som president. Han har inför detta event gjort ett nytt försök att driva igenom en sjukvårdsreform som ska ersätta "Obamacare", men det kommer inte att läggas fram i kongressen på fredagen.

Det kan bana väg för en tillfällig förlängning av budgeten, och därmed ska en nedstängning av den statliga verksamheten, "shutdown", kunna undvikas från lördagen.

Commerzbank skriver att det inte har gått så bra för Trump de första 100 dagarna, och marknadens entusiasm från de första veckorna har långsamt börjat vändas till desillusion.

"Men med detta sagt så är det för tidigt att avskriva hans presidentperiod redan nu. Betydande skattesänkningar kommer, men senare och i mindre omfattning än väntat. Det handelskrig som har befarats av en del kommer inte ske, men protektionism kommer att vara kvar på agendan och kan särskilt påverka Tyskland", skriver Commerzbank.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp medan kronan, som tyngdes rejält i spåren av Riksbankens besked på torsdagen, har stärkts 6 öre till mot dollarn men tappat 1 öre mot euron.

Jämfört med före Riksbanken handlar det fortsatt om ett tapp på 6 öre mot dollarn och 9 öre mot euron.

Detaljhandeln ökade med 1,9 procent i årstakt, i fasta priser och kalenderkorrigerat, vilket var sämre än väntade 2,8 procent. Februariutfallet reviderades även ned något.

Bedömare konstaterar att svårigheten att justera för påsken (låg i april i år men i mars i fjol) gör att dessa månader bör ses tillsammans.

"Historiskt har det funnits fler tillfällen med stora svängningar i försäljningen mellan mars och april. Men trots det är den underliggande trenden i detaljhandelssektorn inte så imponerande med sentimentsindikatorer nära sitt historiska genomsnitt", skriver SEB i en kommentar.

Relativt sett är hushållens totala konsumtion starkare, men har i början av året ändå legat under SEB:s prognos.

              fredag kl 11.35 (torsdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:8125  (8:8724)   Statsobl 2y  -0,64  (-0,64)
EUR/SEK    9:6389  (9:6291)   Statsobl 10y  0,60   (0,59)
EUR/USD    1:0936  (1:0854)   Räntegap/ty     25     (27)
US obl 10    2,31    (2,31)   Ty obl 10     0,35   (0,32)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -