NEW YORK
NÄRA NOLL INFÖR TRUMPS 100:E DAG, S&P500 -0,2% (Direkt)

2017-04-28 22:36

STOCKHOLM (Direkt) De ledande börsindexen i USA stängde strax under nollstrecket på fredagen, dagen innan Donald Trumps hundrade dag som president.

Både Dow Jones och det bredare S&P 500 noterades för en nedgång om 0,2 procent till nivåerna 20.940 respektive 2.384. Det tekniktunga Nasdaq var däremot oförändrat vid 6.048-nivån.

På eftermiddagen inkom den första preliminära uppskattningen av USA:s bruttonationalprodukt för kvartalet. I beräknad årstakt ökade den amerikanska BNP:n med 0,7 procent, vilket var lägre än den 1,0-procentiga ökning som Bloomberg News prognosenkät väntade sig.

"Dagens BNP-siffra får oss att ifrågasätta robustheten i ekonomin och under veckan har vi sett effekterna av de tvivel som finns gällande Donald Trumps möjlighet att få igenom sin finanspolitik", sade vd:n vid Beam Capital Management till Reuters.

Av elva sektorer inom S&P 500 var det bara tre som avancerade, nämligen energi, it och hälsovård.

Trots att Nasdaq stängde oförändrat uppnådde indexet ytterligare en ny rekordnivå under pågående handel. Starka kvartalssiffror från bland annat Google och Amazon hjälpte till att lyfta indexet.

Såväl Google som Amazon redovisade vinst och intäkter över förväntan. Bolagen stängde 3,7 respektive 0,7 procent högre.

Trots att Intel höjt helårsprognosen för vinst och dessutom utökat sitt återköpsprogram av aktier med 10 miljarder dollar i sin kvartalsrapport så backade aktien med 3,5 procent. Vad analytikerna inte verkade uppskatta med rapporten var försäljningstillväxten och marginalerna inom bolagets datacentergrupp.

Ytterligare ett bolag att backa på sin rapport var Starbucks. Intäkterna för perioden nådde inte upp till analytikernas prognoser och kaffekedjan backade med 2,0 procent.

För två rapporterande oljejättar gick det desto bättre. Både Chevron och Exxon Mobil levererade vinst över förväntan och bolagen avancerade med 1,2 respektive 0,5 procent.

På råvarumarknaden märktes en uppgång för olja och guld. Dollarn försvagades samtidigt gentemot euron som visat ett överraskande högt inflationsutfall för april.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var 1 punkt lägre vid 2,28 procent.

Diagram: S&P 500 den 28 april 2017

Julia Hederstierna +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Intel - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -