FI
TILLSTYRKER FÖRSLAG OM RB-LÅN FÖR ATT STÄRKA FX-RESERV (Direkt)

2017-04-28 15:40

STOCKHOLM (Direkt) Finansinspektionen (FI) tillstyrker förslagen till regler för när Riksbanken ska ha möjlighet att ta upp lån för att förstärka valutareserven.

Det framgår av FI:s svar på remissen om Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning, enligt ett meddelande på myndighetens webbplats.

"Att upplåning endast får ske om valutareserven har använts i likviditetsstödjande åtgärder ger en rimlig balans mellan behovet av att Riksbanken har tillräckliga medel tillgängliga för att med kort varsel kunna ge likviditetsstöd i utländsk valuta och principen att staten inte binder mer medel i öronmärkta fonder än nödvändigt", skriver FI.

Finansinspektionen tillstyrker också principerna bakom förslagen att ge Riksbanken ett målsatt eget kapital, men efterlyser samtidigt en tydligare analys av målnivån.

"FI ställer sig särskilt frågande till resonemang i utkastet som kopplar Riksbankens egna kapital till risker för instabilitet i det finansiella systemet. Riksbankens möjligheter att ge likviditetsstöd (eller att köpa tillgångar i penningpolitiskt syfte) begränsas inte av det egna kapitalet", skriver myndigheten.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -