RB
OVÄNTAT MJUKA SIGNALER FRÅN RIKSBANKEN - BEDÖMARE (Direkt)

2017-04-27 10:44

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken var oväntat mjuk på torsdagen och en omläggning av penningpolitiken lär dröja.

Det skriver bedömare i kommentarer till Riksbankens besked på torsdagen, om att lämna räntan oförändrad men förlänga obligationsköpen andra halvåret.

Nordea konstaterar att Riksbanken levererade många överraskningar i dag. Det nuvarande programmet väntades löpa ut vid halvårsskiftet men Riksbanken förlängde det med 15 miljarder kronor andra halvåret. Den kortsiktiga räntesänkningsbiasen minskades men den första höjningen senarelades med ett kvartal.

Direktionen var oenig om beslutet att förlänga QE-programmet, där Flodén, Ohlsson och Skingsley var emot, och Ingves var därmed tvungen att använda sin utslagsröst.

"Detta var ett mer duvaktigt budskap än vi, och marknaden, hade väntat sig. Medan realekonomin har utvecklats något bättre än vad Riksbanken antagit i februari så har inflationsutsikterna förblivit dämpade. Kärninflationen var 1,0 procent i mars och, än viktigare, trendar inte uppåt. De senaste löneavtalen har också kommit in på den låga sidan", skriver Nordea.

De tror att KPIF-inflationen kommer att vara kvar i intervallet 1,5-2,0 procent under 2017, vilket kan ge en rätt behaglig resa för Riksbanken några månader. Men det vore förhastat att vänta sig någon hökaktig vändning i policyn i närtid.

"Det finns ännu inga tecken på en stigande kärninflation och de låga löneavtalen kommer troligen att hålla ned den inhemska inflationen. Utan en betydande uppgång i priser globalt så kommer inflationen därmed sannolikt att fortsätta vara en utmaning för Riksbanken", skriver Nordea.

Det är därmed svårt att se att Riksbanken skulle höja räntan i närtid, och Nordea spår en första höjning andra halvåret 2018 och en reporänta på -0,25 procent i slutet av 2018.

"Dagens besked bekräftar vår uppfattning att Riksbanken kommer att låta penningpolitiken vara expansiv länge", skriver Nordea.

Handelsbanken noterar att Riksbanken motiverar den mer expansiva penningpolitiken med att det kommer att ta längre tid innan inflationen förankrats runt 2 procent.

Riksbanken ser osäkra globala utsikter och har reviderat ned sin löneprognos, vilket ger mindre stöd för den inhemska inflationen. Det totala kostnadstrycket har också sänkts.

"Den ytterligare penningpolitiska ackommoderingen var inte i linje med vår prognos, men vi hade det i ett riskscenario. Vi upprepar vår syn att den första räntehöjningen kommer i april 2018 och att reporäntan ligger på 0 i slutet av 2018. Och vi tror inte att köpprogrammet kommer att förlängas bortom 2017", skriver Handelsbanken.

Jörgen Kennemar, Swedbank, tycker dagens besked var oväntat mjukt, men noterar samtidigt en fortsatt splittring i direktionen.

"Detta innebär att tre av de fyra direktionsledamöter som med säkerhet kvarstår efter årsskiftet vill normalisera penningpolitiken", skriver han i ett kundbrev.

SEB noterar att inflationsprognosen dragits upp något för i år men ned längre fram. Riksbanken ser ljusare på tillväxt och arbetsmarknad men reviderar inte upp i den omfattning som skulle kunna väntas i spåren av den senaste tidens starka indikatorer.

Den första höjningen skjuts på framtiden med ett kvartal och SEB spår nu inte länge att Riksbanken kommer att höja i december.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -