MEDIA
WIKIPEDIAS GRUNDARE STARTAR GRATIS NYHETSTIDNING (Direkt)

2017-04-25 10:15

STOCKHOLM (Direkt) En av uppslagsverket Wikipedias grundare, Jimmy Wales, lanserar på tisdagen en ny högprofilerad satsning: nättidningen Wikitribune, som kan betraktas som ett sätt för journalistiken att lämna jakten på klick och annonsörer.

Det skriver nättidningen The Verge.

Sajten kommer att finansieras av en så kallad crowdfunding-kampanj där intresserade presumtiva läsare kan lämna bidrag. Ett antal yrkesverksamma journalister kommer att anställas och enligt planerna arbeta sida vid sida med intresserade läsare, som hjälper till med allt från faktakontroll, textredigering och korrekturläsning.

Till Wired säger Jimmy Wales att tidningens läsare enkelt ska kunna hitta alla källor till samtliga publicerade nyheter, då journalisterna delar med sig av källmaterial som transkriptioner och ljudinspelningar.

"Vi vill föra över lite av den faktabaserade, faktakontrollerande mentalitet vi känner från Wikipedia över till nyheterna", säger Jimmy Wales till tidningen.

Till att börja med ska tio journalister anställas för satsningen. Wikitribune ska både vara annonsfri och gratis att läsa, utan någon form av betalvägg. En möjlig intäktskälla, utöver rena donationer, är dock att läsare som tecknar sig för månatliga prenumerationer kan få inflytande över nättidningens ämnesval, och föreslå ämnen de anser att Wikitribune bör bevaka.

Joshua Benton, som är chef över Harvards Nieman Journalism Lab, tonar i ett uttalande för BBC ned förväntningarna på den nya nyhetsförmedlaren.

"Ytterligare tio eller 20 personer kommer inte att 'laga nyhetsförmedlingen'. Det finns definitivt en modell för icke-vinstdrivande nyhetsförmedling som kan bli framgångsrik /…/ men jag har svårt att se detta skalas upp till att bli en gigantisk nyhetsorganisation", säger han till den brittiska kanalen.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -