LO-PROGNOS
BNP ÖKAR 2,7% 2017, 2,6% 2018 (NY) (Direkt)

2017-04-25 10:18

(Tillägg: stycke sju till nio samt från stycke tolv)

STOCKHOLM (Direkt) BNP-tillväxten i Sverige väntas bli fortsatt hög i år och nästa år. Expansiv penningpolitik och en svag krona är gynnsamma förutsättningar för inhemsk efterfrågan och export.

Det skriver LO-ekonomerna i en konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Sveriges BNP väntas öka med 2,7 procent i år och 2,6 procent 2018.

I föregående prognos, i november, såg LO-ekonomerna en BNP-tillväxt på 2,4 procent 2017.

LO konstaterar att tillväxten bedöms i första hand begränsas av att det höga resursutnyttjandet kan leda till tilltagande matchningsproblem på arbetsmarknaden.

Sysselsättningen beräknas öka med 1,7 procent i år och 1,1 procent 2018. Arbetslösheten sjunker samtidigt från 6,8 procent i år till 6,6 procent i år och 6,6 procent nästa år

Enligt LO-ekonomerna kommer inflationsmåttet KPIF inte nå Riksbankens mål på 2 procent under prognosperioden (+1,7 procent i år och +1,6 procent 2018), delvis till följd av nivåerna i de avtal som hittills tecknats inom den pågående avtalsrörelsen.

"Vi konstaterar att de utfall vi sett hittills inte leder till att vi i snabb takt når inflationsmålet", sade LO:s chefekonom Ola Pettersson vid en pressträff på tisdagen.

LO-ekonomerna menar dock att de relativt återhållsamma nivåerna inom de centrala avtalen kommer motverkas något av att det starka konjunkturläget tar ut sin rätt.

Timlöneökningarna väntas ändå stanna på 2,8 procent i år och 2,9 procent nästa år.

LO-ekonomerna räknar därför med en fortsatt "klart expansiv" policy från Riksbanken under prognosperioden, med en real reporänta under -2 procent. Reporäntan väntas ligga kvar på -0,5 procent till tredje kvartalet 2018, då den börjar höjas "långsamt".

I rapporten har LO tittat på de ökade inkomstskillnaderna i Sverige och menar att det bästa sättet att komma åt detta är att bekämpa arbetslösheten.

"Vi ser stort behov av fortsatt utbyggnad av komvux och yrkesvux, trots regeringens relativt omfattande kunskapslyft. Vi ser också att väldigt många personer som i dag finns hos arbetsförmedlingen måste få tillgång till reguljär vuxenutbildning", sade Ola Pettersson.

Ekonomerna hänvisade också till förslaget om utbildningsjobb som LO presenterade tidigare i år. Förslaget ska underlätta inträdet på arbetsmarknaden för vuxna med kort utbildning.

LO                                             2017       2018
==============================================================
BNP                                            2,7%       2,6%
Arbetslöshet                                   6,8%       6,6%
KPI                                            1,5%       1,6%
==============================================================

Bild: BNP-prognos

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -