På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BANK
KRISTERSSON (M) KRITISK TILL RESOLUTIONSAVGIFTSHÖJNING (Direkt)

2017-04-10 12:30

STOCKHOLM (Direkt) Regeringen borde backa från förslaget om höjda resolutionsavgifter för bankerna eller återkomma med en bättre analys av varför avgiften föreslås höjas.

Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson till Dagens Industri.

"Vilken risk är det som nu har förändrats som genererar en högre avgift? Och varför ska den avgiften inte längre ha ett tak?", säger han till tidningen.

Enligt Ulf Kristersson har regeringen bara omvandlat den slopade finansskatten till en annan sorts skatt.

"Om man nu både höjer avgiften, lyfter bort taket och använder pengarna till löpande reformer - då är det en skatt. Då ska man säga det också", resonerar han.

Ulf Kristersson anser att regeringen förändrar spelreglerna rejält och att det i det här fallet slår mot Nordea. Om en politik driver huvudkontor ur landet måste man ställa sig frågan om politiken är rimlig, säger han.

Finansmarknadsminister Per Bolund har tidigare försvarat föreslaget om att höja avgifterna till resolutionsreserven. I förra veckan sade han till Dagens Industri att en stor och koncentrerad banksektor medför större risker i Sverige än i andra delar av Europa.

Per Bolund anser inte att det rör sig om en förtäckt skatt, vilket branschorganisationen Bankföreningen hävdar att det gör.

Kort efter regeringens besked om att bankernas resolutionsavgift planeras att höjas uppgav Nordea att banken överväger att flytta huvudkontoret från Sverige.

Ekonomistyrningsverket har i sitt remissvar uppgett att man bör överväga ett tak för avgiftsuttaget.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -