NEW YORK
FINANS VINNARE PÅ STIGANDE BÖRS, DJIA +0,3% (Direkt)

2017-03-30 22:52

USA-börserna letade sig försiktigt uppåt på torsdagen med finansbolagen som vinnare. Fokus riktades mot Federal Reserve och bedömningar om hur styrräntan kommer att utvecklas framöver.

Dow Jones industriindex stängde upp 0,3 procent till 20.728, S&P 500 steg 0,3 procent till 2.368 och det teknikorienterade Nasdaqindexet ökade 0,3 procent till 5.914.

När en handelsdag återstår av det första kvartalet 2017 noterade S&P 500 en uppgång på nästan 6 procent i kvartalet.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 3 punkter till 2,42 procent samtidigt som dollarn och oljepriset stärktes.

De senaste dagarnas Fed-tal har haft en hökaktig ton och kan medföra att styrräntan kan komma att stiga i en snabbare takt än marknaden för närvarande förväntar sig.

Clevelands Fed-chef Loretta Mester upprepade att ytterligare styrräntehöjningar kommer att behövas och att hon föredrar att inleda neddragningen av Feds balansräkning i år. BNP-tillväxten i USA väntas stiga över 2 procent under det kommande året med en återgång till en inflation på 2 procent under nästa år eller så.

Fed-ledamoten John Williams sade i ett tal att han inte utesluter fler än tre räntehöjningar under 2017.

Finansbolagen som har en nära korrelation med tillväxten i ekonomin stärktes. Inom sektorn klättrade Zions Bancorp och Regions Financial var båda upp 2,6 procent. Ett annat starkt kort var Goldman Sachs upp över 1 procent.

I andra sektorer steg United Health med 1 procent och Wal-Mart Stores höjdes 1,2 procent.

På råvarumarknaden har oljepriset pendlat lite upp och ned, men det letade sig uppåt igen på eftermiddagen när Kuwaits oljeminister sade att Opec för samtal för att inkludera alla medlemmar i produktionsbegränsningar, enligt Bloomberg News.

Nordsjöoljan noterades vid 53:06 dollar fatet och WTI-oljan på 50:32 dollar, en uppgång på väl över 1 procent.

USA:s BNP under det fjärde kvartalet steg med 2,1 procent i årstakt, enligt definitiv statistik. Förväntningarna enligt Bloomberg News prognosenkät låg på en uppgång om 2,0 procent.

Det kanadensiska sportklädesbolaget Lululemon, som är mest känt för sina yogakläder, rasade ned med 23 procent efter att bolaget varnat för en trög start på året.

Johnson & Johnson gick mot strömmen med en nedgång på 0,2 procent. En studie med läkemedelskandidaten daratumumab har stoppats i fas 2 för behandling av blodcancerformen Non-Hodgkins lymfom.

På minus låg också oljebolaget Cenovus Energy, som fördubblar reserver och produktion genom att köpa kanadensiska tillgångar från Conoco Phillips. Cenovus Energy föll 14 procent medan Conoco Phillips var upp nästan 9 procent.

Graf: S&P 500 torsdagen den 30 mars

Källa: Infront

Magnus Bernet +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Walmart - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -