RÄNTOR/VALUTOR
STARKT KONSUMENTFÖRTROENDE I USA (Direkt)

2017-03-28 16:38

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjönk överlag på tisdagen, medan börserna och oljan pekade uppåt. USA-räntorna trycktes upp något av ett starkt utfall i hushållsförtroendet.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-2 punkter ned, medan den tioåriga amerikanska statsobligationen låg på 2,37 procent, oförändrat från måndag samma tid.

Dollarn visade små nettorörelser med handel runt 110:30 mot yenen och 1:0860 mot euron. Sammantaget handlas dollarn och USA-räntorna fortsatt lägre sedan Trumps misslyckade omröstning om hälsovårdsreformen i fredags, som dämpat förväntningarna om att få igenom en skattereform i år.

Hushållens konfidensindikator sköt upp i höjden. Uppgången till 125,6 i mars från 116,1 i februari var över väntade 114,0 och det högsta utfallet sedan december 2000.

Bedömningen om såväl framtid som nuläge steg och nettotalet för arbetsmarknaden förbättrades till 12,2 från 7,0.

Lynn Franco vid Conference Board noterade mycket större optimism om de kortsiktiga utsikterna för affärsförhållanden, jobb och personliga inkomstutsikter.

"Därmed, konsumenterna känner att de nuvarande ekonomiska förhållandena har förbättrats den senaste perioden, och deras förnyade optimism antyder möjligheter till viss uppsida för utsikterna för ekonomisk tillväxt de kommande månaderna", sade hon.

Capital Economics skrev i en kommentar att uppgången kommer i spåren av lägre bensinpriser, rekordnivåer på aktiemarknaden och fortsatt starka arbetsmarknadsförhållanden. Det pekar i sig mot en annualiserad tillväxt i konsumtionen på 6 procent kommande månader.

"Konsumtionstillväxten kommer troligen inte att vara i närheten av detta, men det ger klart stöd till vår uppfattning att när väl de väderrelaterade störningarna i nyttigheter i januari och februari passerats så kommer den reala konsumtionstillväxten att ta fart kommande månader", skriver Capital Economics.

Andra data på tisdagen visade ett minskat handelsunderskott för varor i februari, där framförallt importen sjönk. S&P/CS:s husprisindex steg något mer än väntat i januari.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade att Fed kan höja allt mellan två och fyra gånger i år beroende på utvecklingen i ekonomin, medan Robert Kaplan (Dallas) sade att Fed snarare behöver lätta på gasen än trampa på bromsen.

"Så länge som jag fortsätter att se att vi gör framsteg, så kommer jag att stötta" fortsatta räntehöjningar, sade han och tillade att han vill att de agerar "gradvis och tålmodigt".

Enligt Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna har marknaden en sannolikhet på 50 procent att Fed höjer igen i juni, i samband med nästa prognos och pressträff.

Pundet har tappat något inför onsdagens formella brexitansökan. Källor uppgav för Guardian att regeringen kan backa från sitt "hot" att acceptera ett avtalslöst tillstånd om förhandlingarna inte går i lås.

EU-kommissionen har nyligen upprepat att Storbritanniens nota för att lämna EU kan bli cirka 50 miljarder pund. Brexitministern David Davis avvisade detta för BBC och sade att "inga sådana summor" kommer att överföras. Han upprepade även att brexitförhandlingarna bör ske parallellt med utarbetandet av ett nytt handelsavtal.

Utlösandet av utträdesparagraf 50 bör i sig inte vara något att reagera på för marknaden. Avgörande blir i stället EU:s respons och hur den brittiska ekonomin utvecklar sig.

Pundet har annars stärkts på senare tid i spåren av högre inflation och tecken på att Bank of England närmar sig en räntehöjning.

"Vad många marknadsaktörer kanske underskattar är hur svåra förhandlingarna kommer att bli… då pundet har gått relativt bra på sistone och inte varit så mycket under tryck sedan vi fick veta detta (om datum för brexitansökan)", sade Thu Lan Nguyen på Commerzbank till Reuters.

I Sydafrika tappade randen efter att president Jacob Zuma avsatt finansminister Pravin Gordhan. Totalt under veckan har randen försvagats cirka 4 procent mot dollarn.

Svenska räntor sjönk 1 punkt upp medan kronan tappade 2 öre till 8:80 mot dollarn men stärktes lika mycket till 9:53 mot euron.

Detaljhandeln ökade 2,7 procent i årstakt i februari, som väntat, samtidigt som januariutfallet reviderades upp till 2,7 procent (2,2). Uppgången i dagligvaruhandeln var marginell medan sällanköpsvaruhandeln ökade 4,8 procent, med stöd av bygg och möbler medan elektronik och kläder gått sämre.

Producentpriserna steg 7,5 procent i årstakt i februari, ned från 8,2 procent i januari. Uppgången i konsumtionsvaror för inhemsk tillgång sjönk till 2,7 procent från 4,1 procent.

"En starkare krona och stagnerande internationella priser på olja och andra råvaror indikerar att PPI-inflationen kommer att sjunka betydligt framöver. Vi tror ändå att de högre priserna delvis kommer att återspeglas i högre KPIF exklusive energi senare i år, även om ökningstakten för KPI kommer att vara betydligt lägre", skrev SEB i en kommentar.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -