CTT Systems
CTT Systems eftermarknadsintäkter kommer att fortsätta växa - vd (Finwire)

2017-03-28 15:08
CTT Systems vd Torbjörn Johansson presenterade bolaget vid Remiums kapitalmarknadsdag i Stockholm på tisdagen. Bolaget utvecklar och marknadsför fuktkontrollsystem för kommersiella flygplan och kunderna är flygbolag samt flygplanstillverkare och deras underleverantörer.

En av CTT Systems huvudprodukter är Zonal Drying, som är ett system för avfuktning av flygplansutrymmet. Enligt vd:n skulle ett oljepris på 60-70 dollar vara perfekt för försäljningen av Zonal Drying. Detta då det motiverar en investering i den bränslesparande produkten, samtidigt som flygbolagen har råd med investeringen.

De övriga produkterna är Cair System, ett system som höjer luftfuktigheten i flygplanskabinen och Crew Humidifiers, som höjer luftfuktigheten i besättningens viloutrymmen och cockpit.

En viktig del för CTT Systems är eftermarknaden. En Zonar Dryer inbringar lika mycket i intäkter i eftermarknaden som vid installationen, säger vd:n. Gällande befuktarna, där komponenterna behöver bytas efter ett år, har man redan efter fyra-fem år kommit upp i samma intäkt som vid den initiala försäljningen.

Rörelsemarginalen har ökat till 23 procent i det fjärde kvartalet, från 10 procent samma kvartal 2015, vilket enligt Johansson till stor del beror på eftermarknaden. Intäkterna därifrån ökade till 54 miljoner kronor under 2016 från 35 miljoner kronor året innan.

- Vi är säkra på att eftermarknadsdelen kommer att växa, och den är viktigast för oss, säger vd:n.

På en fråga om vilka eventuella hot det finns mot bolaget säger vd:n att det skulle vara något oförutsägbart i stil med att bolaget skulle få dåligt rykte, eller att folk skulle sluta flyga. Ett annat hot skulle vara konkurrens på sikt.

Johansson känner sig dock betryggad av att Boeing återigen valde CTT Systems i slutet av förra året. Detta då flygplanstillverkaren har musklerna att släppa in en annan aktör. 

- Nu har vi varit leverantör åt dom i tio år, så att dom skulle slänga ut oss känns osannolikt, säger han.

Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire

CTT Systems - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -