NORDEN
FISKODLINGSFÖRETAGEN FÖLL TUNGT PÅ OSLOBÖRSEN (Direkt)

2017-03-24 18:10

STOCKHOLM (Direkt) Nordenbörserna handlades ned en aning på fredagen och det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 var till slut 0,1 procent lägre på 948.

Oslobörsens OBX-index backade 0,1 procent och stora förlorare för dagen var bolag inom fiskodling. Leröy Seafood och Grieg Seafood föll 4,2 respektive 2,8 procent, Salmar sjönk 2,7 procent och Marine Harvest 2,4 procent.

Carnegies branschanalytiker Lage Bøhren hänvisade till en rapport från analysföretaget Kontali, som orsak till den tunga nedgången för fiskodlarna.

"Rapporten som kom från Kontali visade att exporten till flera av de tyngsta EU-länderna har sjunkit ganska väsentligt. Storbritannien och Frankrike är ned 20 procent och Tyskland är ned 15 procent. Det är en kombination av att man bekymrar sig för att de höga priserna börjar bita i huvudmarknaden i EU och att buffertmarknader som USA inte längre kommer att vara det under andra halvåret då chilensk produktion ökar väsentligt", sade han till TDN Finans.

OMXC20 i Köpenhamn var oförändrat då den danska börsen i likhet med andra börser världen över väntar på tecken från USA om president Trumps förmåga att få sin politik igenom. Dong Energy var bäst för dagen med en uppgång på 2,3 procent.

På minussidan fanns läkemedelsjätten Novo Nordisk, som handlades ned 1,1 procent. Nedgången var dock främst illusorisk: aktien handlades utan rätt till utdelning på 4:60 danska kronor, medan kursnedgången i kronor räknat stannade på 2:60.

OMXH25 i Helsingfors backade 0,4 procent. Även här bidrog avskiljda utdelningar till nedgångar för flera bolag. Tieto (-5,4 procent), Metso (-3,8 procent) och Valmet (-3,2 procent) handlades samtliga för första dagen utan rätt till utdelning.

På plussidan i Finland fanns för dagen handelsföretaget Kesko och verkstadsbolaget Cargotec, som steg med 0,8 respektive 0,5 procent.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Cargotec Oyj - I dag

{point.key}

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Ørsted - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -